- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunţ îngrijorător făcut de BNR. Rata creditelor neperformante în sistemul bancar românesc a atins un minim istoric

07 Feb, 11:13 • Cornel Ghimeșan
Conform unei note a Băncii Naționale a României (BNR), rata creditelor neperformante în sistemul bancar românesc a consemnat un minim istoric în cursul anului 2023. Această scădere a fost atribuită robusteței sectorului bancar, absorbției problemelor de lichiditate ale clienților, consolidării creditării pe baze durabile și accelerării digitalizării. În plus, economiile au înregistrat o creștere puternică.
Anunţ îngrijorător făcut de BNR. Rata creditelor neperformante în sistemul bancar românesc a atins un minim istoric

Anunţ îngrijorător făcut de BNR.Indicatorii financiari ai sectorului bancar românesc s-au menținut peste cerințele prudențiale aplicabile, cu o valoare a solvabilității superioară mediei europene. De asemenea, lichiditatea s-a îmbunătățit, iar creșterea indicatorului de acoperire a necesarului de lichiditate a fost semnificativă. Rata creditelor neperformante a înregistrat un minim istoric în decembrie 2023, situându-se la 2,3%, iar gradul de acoperire cu provizioane a fost de 65,5%, plasând sectorul bancar românesc într-o categorie de risc scăzut la nivelul UE, scrie hotnews.ro.

Anunţ îngrijorător făcut de BNR

Profitabilitatea sectorului bancar a continuat să se consolideze, cu indicatori privind eficiența utilizării capitalurilor și a activelor peste nivelurile din anul anterior. Investițiile băncilor în digitalizare au contribuit la această creștere a profitului. De asemenea, băncile cu acționariat majoritar autohton au consolidatu-și poziția în cadrul sectorului bancar, ajungând să dețină peste 34% din activele bancare agregate la finele anului 2023.

Citeşte şi: Cele mai mari taxe din Europa, împărțite pe țări. Unde plătești cel mai mult. Pe ce loc se află România

Toate aceste evoluții pozitive au contribuit la creșterea ratingului de țară și la un acces mai ușor și costuri mai mici pentru împrumuturile externe ale statului român. Aceste date reconfirmă reziliența sistemului bancar românesc în fața unui context macroeconomic și geopolitic dificil.

Citeşte şi: Facturi mai mici la gaze şi curent. Cine sunt românii norocoşi care vor plăti mai puţin

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult