- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul BNR pentru români. Care sunt condițiile pentru ca ratele să scadă

28 Feb, 18:04 • Bumbeneci Diana
Ratele românilor ar putea să scadă în viitorul apropiat. Mugur Isărescu anunță care sunt condițiile pentru o astfel de schimbare la BNR.
Anunțul BNR pentru români. Care sunt condițiile pentru ca ratele să scadă

Ratele românilor ar putea să scadă în anumite condiții în perioada următoare, a anunțat Banca Națională a României. Chiar dacă acest lucru sună bine, economiștii spun că acest scenariu nu este foarte ușor de realizat.

Anunțul BNR pentru români

Conform unui raport al Băncii Naționale, în prezent, aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor își plătesc ratele cu întârziere. BNR anunță că ratele românilor ar putea să scadă doar dacă inflația va fi redusă în următoarele două luni. Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), inflația a crescut și a ajuns la peste 7% în ultima lună. De exemplu, pentru un credit de 210.000 lei, un client al unei bănci avea o rată în ianuarie 2022 de 1.172 lei. După un an, această rată a depășit 1.900 lei, iar la începutul acestui an era aproximativ 1.600 lei.

În cazul în care această dobândă anuală efectivă ar scădea, clientul respectiv ar ajunge să plătească în următoarele luni aproximativ 1.300 lei. Economiștii spun că acest scenariu nu este foarte ușor de realizat, având în vedere creșterea prețurilor din ultima perioadă. Potrivit datelor de la Banca Națională a României, sunt încă români care întâmpină probleme cu plata ratelor, aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor având întârzieri la aceste plăți, numărul lor urmând să crească.

Șeful BNR, Mugur Isărescu, a dat semnale că va continua să ajute guvernul să evite intrarea României în recesiune. Declarațiile Guvernatorului Băncii Naționale vin în contextul în care țara noastră a înregistrat o creștere relativ modestă a PIB în ritm anual, de 2% la finele lui 2023, iar Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,4% în trimestrul patru față de trimestrul trei al anului trecut. O scădere a Produsului Intern Brut timp de două trimestre consecutive înseamnă recesiune tehnică. Cu excepția anului 2020, când a avut loc pandemia de coronavirus, evoluția economiei românești în 2023 a fost cea mai slabă din 2013 încoace.

Mugur Isărescu, BNR
Mugur Isărescu, BNR

Am evitat recesiunea. Vă spuneam în urmă cu un an și jumătate – doi că politica monetară o calibrăm de așa natură încât, împreună cu Guvernul, să evităm intrarea țării în recesiune. Avem o problemă fiscală grea, a deficitelor gemene (deficitul bugetar și deficitul de balanță comercială, n.r) Dintre cele patru țări (Cehia, Polonia, Ungaria și România, n.r.) țara noastră are situația fiscală cea mai dificilă, iar o recesiune ar face situația și mai greu de controlat și de administrat.

Creșterea inflației la începutul anului nu este atât de pronunțată, pentru că se referă și la lunile februarie și martie. Creșterea economică în ianuarie este diminuată categoric, însă apoi traiectoria (inflației, n.r.) va fi în jos”, a estimat Mugur Isărescu, conform antena3.

Nu rata: Schimbarea anului 2024 pentru asistenții maternali. Cine sunt românii care NU pot lua copii în plasament

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult