- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul zilei! Românii pot lua amendă de până la 1.000 lei. Legea a fost adoptată de Klaus Iohannis

03 Feb, 08:23 • Stefan Simion
O nouă lege a fost adoptată de Klaus Iohannis. Românii care nu o respectă pot primi o amendă de până la 1.000 lei. Legea vizează persoanele care beneficiază de sisteme centralizate de încălzire.
Anunțul zilei! Românii pot lua amendă de până la 1.000 lei. Legea a fost adoptată de Klaus Iohannis

Anunț important pentru românii care sunt racordați la sisteme de încălzire! Conform Capital.ro, o nouă lege a fost adoptată de Klaus Iohannis: montarea repartitoarelor a devenit obligatorie. Românii au timp să facă acest lucru până la data de 31 decembrie 2023, iar cei care nu respectă legea pot primi o amendă de până la 1.000 lei.

Montarea repartitoarelor este obligatorie

Toți consumatorii trebuie să respecte această lege și să aibă în casă repartitoarele montate, până la data de 31 decembrie 2023. În caz contrar, măsurile vor fi luate. Legea a fost adoptată de Klaus Iohannis și se referă la măsurarea consumului de energie termică prin doi senzori.

Primul senzor al repartitoarelor măsoară căldura oferită de calorifer. Pe de altă parte, al doilea calculează aerul cald regăsit la nivelul unei încăperi.

Repartitoarele trebuie să fie montate doar de către firmele care au autorizație de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Lista poate fi consultată pe site-ul oficial ANRE.

Te-ar putea interesa și: Casa ideală există! Fără facturi la curent sau energie electrică! În Finlanda se poate, a început construcția acestor case

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Montarea costă între 50 și 70 lei

Între 50 și 70 lei trebuie să ofere românii pentru montarea repartitoarelor, pentru a nu fi amendați cu 1.000 lei. Cu toate acestea, trebuie achitată și citirea lunară a acestora. Citirea costă între 2 și 7 lei pe lună, prețul fiind achitat integral pentru fiecare calorifer din încăpere. Această lege are în vedere îndeplinirea obiectivului de eficiență energetică și trebuie respectată de toată lumea.

Legea trebuie respectată și de firme!

Legea adoptată de Klaus Iohannis este adresată atât românilor care locuiesc în apartament, cât și celor care folosesc un sediu pentru buna desfășurare a unei firme. Așadar, punctul de lucru al firmelor trebuie să fie dotat cu aceste repartitoare.

Obligativitatea este redată de inițiativa „Finanțare inteligentă pentru clădiri inteligente”, astfel, este urmărită creșterea performanței energetice. Sunt folosite granturile europene drept garanție financiară și consumatorii se bucură de posibilitatea de a avea un contor inteligent acasă sau la sediul firmei, care oferă informații relevante. Persoanele care beneficiază de acest contor inteligent sunt cele care vor avea parte de transparență. Acestea vor putea afla în orice moment doresc date obiective despre propriul consum și chiar și despre prețurile asociate.

Legea adoptată de Klaus Iohannis le va permite românilor să facă investiții în energie sigură. Prețurile vor fi mult mai accesibile și vor putea monitoriza de unii singuri care este cantitatea folosită, totul prin individualizarea consumului de energie utilizat pentru răcire, încălzire și apă caldă.

Citește și: Peste 2,4 milioane de euro amendă pentru operatorii de energie electrică. Citirea contoarelor la timp vă poate scăpa de facturi uriașe

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult