- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Autostrada Moldovei. CNAIR anunță că a crescut mobilizarea pe primele 2 loturi. Când ar trebui să fie gata primii 50 de kilometri de drum

11 Jan, 22:35 • Adrian Popovici
Lucrările avansează rapid pe Autostrada Moldovei, mai ales după ce mobilizarea pentru primele două loturi ale acestui drum a crescut semnificativ în ultima perioadă, anunță șeful CNAIR. Momentan, lucrările au trecut de pragul de 40% și primii 50 de kilometri ar putea fi gata până la finalul anului 2024.
Autostrada Moldovei. CNAIR anunță că a crescut mobilizarea pe primele 2 loturi. Când ar trebui să fie gata primii 50 de kilometri de drum

Vești bune pentru cei care așteaptă ca Autostrada Moldovei să fie finalizată, mobilizarea de pe șantierele primelor două loturi a crescut semnificativ ceea ce ar putea face posibilă deschiderea circulației până la sfârșitul acestui an. Astfel, primii 49,35 kilometri din această autostradă ar putea fi gata, anunță Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), conform Profit.ro.

„Au fost reluate lucrările și pe primele loturi din Autostrada Ploiești – Buzău (63,25 km), între Dumbrava și Pietroasele. Mobilizarea în șantier a crescut pe lotul 1 (Dumbrava – Mizil) și pe lotul 2 (Mizil – Pietroasele), parte din A7 (Autostrada Moldovei). Progresul fizic este de 43% pe lotul 1 și de 41,2% pe lotul 2, ceea ce face posibilă deschiderea circulației până la sfârșitul acestui an pe primii 49,35 km din A7”, a subliniat șeful companiei care se ocupă de extinderea infrastructurii rutiere din România.

La acest moment, pe lotul 1 se desfășoară o serie de lucrări de reprofilare taluze și montare a prefabricatelor pentru podețe, în timp ce pe lotul 2 a început instalarea grinzilor, montarea dalelor și a elementelor prefabricate pentru podețe.

„Mobilizarea în șantier trebuie însă să crească progresiv în special pe lotul Mizil – Pietroasele”, a transmis directorul CNAIR.

Autostrada Moldovei
Autostrada Moldovei

Te-ar putea interesa și: Când ar putea fi gata Autostrada Moldovei. Anul 2024 joacă un rol cheie pentru asocierile de constructori. Iată video cu stadiul lucrărilor

Cum au evoluat lucrările de pe primele 2 loturi de pe Autostrada Moldovei?

Lucrările de pe lotul 1din Autostrada Moldovei (Dumbrava – Mizil), de 21 km, sunt făcute de Asocierea Impresa Pizzarotti & SPA – Pizzarotti SA – Retter Projectmanagement SRL, iar durata contractului este de 20 de luni pentru execuție. Valoarea acestui contract se ridică la 1,46 miliarde de lei, fără TVA. Ordinul de începere a fost dat pe 22 august 2022, termenul de deschidere fiind anul 2024.

Lotul 2 de pe Autostrada Moldovei (Mizil – Pietroasele) are 28,35 km, iar execuția sa trebuie finalizată în 20 de luni. Antreprenorul care a primit această lucrare este Asocierea SC Coni SRL – Trace Group Hold PLC, iar valoarea contractului a ajuns la 1,24 miliarde de lei, fără TVA. Ordinul de începere a fost dat pe 12 august 2022, termenul de deschidere fiind în 2024.

„Acum un an și ceva, am fost tot la Buzău și am semnat primul lot din cele 13 loturi, care constituie Autostrada 7, de fapt Autostrada Moldovei, mult promisa autostradă a Moldovei de 30 și ceva de ani.  Echipa coordonată de către ministrul Sorin Grindeanu a reușit nu numai să deblocheze absolut toate licitațiile și să le încheie astăzi, în ceea ce privește ultimul lot, dar a reușit ca toate să fie în derulare și în execuție în acest moment.  Din informațiile mele, doar la lotul 2 este o anumită întârziere unde unul dintre participanți a și anunțat că va încerca să recupereze decalajul. În rest,  pe toate loturile, constructorii implicați sunt în termenele asumate și chiar le-au depășit”, a afirmat premierul Ciolacu, după semnarea contractului pentru lotul 3 din Tronsonul Ploiești-Buzău al Autostrăzii Moldovei.

Premierul a mai anunțat că în 2023 echipa de la Ministerul Transporturilor va mai semna 60 de kilometri de autostradă și va da în folosință 100 de kilometri de autostradă și de drum expres.

Citește și: Autostrada Moldovei: Loturile Pizzarotti – Retter și Coni – Trace sunt la 43% și 41%. CNAIR anunță că lucrările se vor finaliza până la sfârșitul anului