- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Autostrada Transilvania: CNAIR a aprobat parteneriatul cu Consiliul Județean Sălaj pentru nodul rutier Românași, legătura A3- DN 1 F și pentru Drumul Expres Jibou-Românași

02 Feb, 20:57 • Fundeanu Madalina
CNAIR a aprobat semnarea acordului de parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj cu privire la nodul rutier de la Românași. Drumul Expres Jibou-Românași va avea o lungime de 20 de kilometri și va asigura legătura orașului Jibou la A 3-Transilvania.
Autostrada Transilvania: CNAIR a aprobat parteneriatul cu Consiliul Județean Sălaj pentru nodul rutier Românași, legătura A3- DN 1 F și pentru Drumul Expres Jibou-Românași

Consiliul de Administrație al CNAIR a aprobat semnarea acordului de parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj pentru realizarea documentației tehnice a nodului rutier de la Românași, legătura între Autostrada Transilvania- A 3, DN 1 F Cluj Napoca-Zalău-Satu Mare-Petea și viitorul Drum Expres Jibou-Românași. Drumul Expres Jibou-Românași va avea o lungime de 20 de kilometri și va asigura legătura orașului Jibou la A 3-Transilvania, conform Economedia.

CNAIR a aprobat semnarea acordului de parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj cu privire la nodul rutier de la Românași

Contractul pentru studiul de prefezabilitate și fezabilitate pentru nodul rutier Românași a fost semnat cu proiectantul Explan, studiul de prefezabilitate este predat, iar proiectarea preliminară (fezabilitate) are termen de finalizare martie 2024. Parteneriatul CNAIR -CJ Sălaj se referă la documentația tehnică, Studiu de Fezabilitate, PAC-Proiect pentru Autorizația de Construire și PT – Proiect Tehnic : „Acord de parteneriat pentru realizarea documentației tehnice, SF, P.A.C și Proiect Tehnic aferente obiectivului de investiții descărcarea traficului din Drumul Expres Jibou-Românași“. decizia CA CNAIR din 30 ianuarie 2024.

Pe harta CNAIR nodul figurează, însă pe lotul cu tunelul Meseș Poarta Sălajului-Zalău-Nușfalău: „Nod rutier: Românași (A3 – km 26) sectorul Poarta Sălajului – Nușfalău;”, se transmite în comunicatul CNAIR.

Citește și: Cod Silvic 2024. Pedepse mai dure pentru hoții de lemne, care vor putea fi prinși, printr-un singur click, cu ajutorul noii aplicații

Nod Rutier Românași
Nod Rutier Românași

„Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a vizitat, în aceste zile, șantierul nodului rutier, unde se desfășoară lucrări de descărcare arheologică. Acest nod va asigura conexiunea cu DN 1F, precum și cu Drumul Expres Românași – Jibou, drum ce va fi executat de CJ Sălaj în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Construcția nodului rutier va fi finalizată până la încheierea investiției pentru tronsonul Zimbor – Poarta Sălajului, al Autostrăzii Transilvania, preconizată de către constructor pentru sfârșitul anului 2024″, spunea în decembrie 2023, Dinu Iancu-Sălăjanu.

„Consiliul Județean Sălaj și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au semnat un acord de parteneriat în vederea realizării Legăturii Jibou-Românași, un drum expres ce va asigura conectivitatea orașului Jibou la nodul de autostradă, precum și a localităților din lungul aliniamentului acestei șosele la rețelele principale de transport din România și țările vecine. Facem încă un pas pas spre normalitate, spre dezvoltarea reală a Țării Silvaniei, o dezvoltare bazată pe nevoile comunității.

O dată cu semnarea acestui acord, investiția pentru realizarea legăturii – identificată și inclusă, de altfel, în Strategia integrată de dezvoltare durabilă a județului nostru – intră în linie dreaptă. Implementarea proiectului va facilita mobilitatea, va asigura conectivitatea cu Autostrada Transilvania și cu viitoarele investiții de infrastructură rutieră și, bineînțeles, va crește atractivitatea județului, a Jiboului și a Văii Someșului pentru investitori.

Cred că o dezvoltare durabilă este posibilă doar printr-un parteneriat strâns cu instituțiile statului, cu autoritățile locale și comunitatea. Iar acest proiect reprezintă un exemplu elocvent al colaborării eficiente între toți acești factori, spre bucuria noastră, a tuturor”, explica Dinu Iancu-Sălăjanu în iunie 2023.

Vezi și: Precizările Ministrului Agriculturii despre acordul privind încheierea protestelor: „Numai dialogul este calea pentru rezolvarea problemelor”