- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Banca Națională lansează o nouă monedă în România

22 Mar, 13:59 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru colecționari. BNR lansează monede de aur și argint pentru a marca 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari.
Banca Națională lansează o nouă monedă în România

Banca Naţională a României lansează astăzi, în circuitul numismatic, o monedă de aur și o monedă de argint cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Mari. Anunțul a fost făcut de BNR.

Aversul monedei din aur redă cupola Palatului Adunării Deputaţilor din Bucureşti, în perioada interbelică, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „500 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2023”.

BNR lansează o nouă monedă în România

Aversul monedei din argint redă cupola palatului Adunării Deputaţilor din Bucureşti, în perioada interbelică, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2023”. Reversul comun al monedelor din aur şi argint prezintă portretele şi numele Regelui Ferdinand I şi al lui Ion I.C. Brătianu şi inscripţiile „ADOPTAREA CONSTITUTIEI ROMANIEI MARI – 100 ANI” şi „1923”.

Banca Națională a României mai anunță că monedele din aur şi argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Vezi și: Kelemen Hunor, face noi declarații legate de pensiile speciale. „Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil” 

Monedă BNR
Monedă BNR

„Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.500,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 460,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Monedele din aur şi argint cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Mari au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României”, mai transmite BNR.

Vezi și: Toți românii cu rate la bancă primesc noi vești de la Banca Națională. Ce se întâmplă azi cu indicele ROBOR

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult