- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Băncile din România anunță schimbări majore. Ce trebuie să știe clienții referitor la contractele lor

21 May, 15:23 • Fundeanu Madalina
Anunțul momentului pentru toți clienții băncilor din România! Urmează schimbări majore.
Băncile din România anunță schimbări majore. Ce trebuie să știe clienții referitor la contractele lor

Mai multe bănci din România, printre care și Raiffeisen, Banca Transilvania sau ING, sunt obligate ca, în cazul modificării unor condiții ale unui contract de credit, să informeze clienții despre aceste schimbări, conform Bugetul.ro.

Anunțul momentului pentru toți cei care au conturi deschise la bănci

Românii care au un cont deschis la BCR, BRD, ING sau la alte bănci de pe teritoriul României, vor fi informați în cazul unor schimbări referitoare la contract. Este cunoscut deja faptul că în momentul semnării contractelor de credit, clienții nu citesc cu atenție termenele și condițiile și se grăbesc să semneze.

Din acest an, în situația în care se modifică anumite condiții ale unui contract de credit, va fi datoria băncii să informeze clienții. Această regulă este cea care pune în aplicare o directivă europeană.

Înainte de a modifica termenele și condițiile unui contract, instituțiile financiare trebuie să transmită toate informațiile suplimentare către client. Acestea trebuie să fie cât mai bine explicate și clare, astfel încât semnatarul să le poată înțelege în totalitate.

Ai mai putea fi interesat și de: Lovitură pentru pensionarii care se bazează pe aceste carduri. Guvernul oferă mai puțini bani

băncile din România
băncile din România

De asemenea, clientul trebuie să afle și data de la care vor intra în vigoare noile schimbări. Alcătuirea unui calendar de punere în aplicare a acestor modificări intră tot în atribuțiile băncii care a acordat creditul. Instituțiile financiare au obligația de a le comunica clienților faptul că pot depune oricând reclamație, dacă nu sunt de acord cu noile termene și condiții.

Sancțiuni pentru nerespectarea legii

Nerespectarea acestei legi duce la sancțiuni serioase. Băncile care nu se supun obligativității riscă să fie amendate. Clienții trebuie să fie informați de către bancă refeitor la mijloacele de care dispun pentru a face reclamație.

Mai mult de atât, este obligatorie și comunicarea termenului și a adresei către care poate fi depusă. Potrivit legii, nerespectarea acestor sancțiuni atrage amenzi colosale cuprinse între 10.000 și 80.000 de lei.

De asemenea, băncile sunt obligate să ajute toți clienții care se află în imposibilitate de plată a creditului, înainte de executarea silită, mai spune sursa citată.

Vezi mai multe știri: ROBOR 21 mai. BNR face anunțul săptămânii pentru milioanele de români care au împrumut la bancă