- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Băncile europene, față în față cu cel mai mare declin din ultimele 9 luni. Analiștii economici au publicat bilanțul

10 Mar, 14:03 • Constantin Cristina
Băncilor europene a întâmpinat cel mai mare declin din ultimele nouă luni. Investitorii s-au panicat cu privire la sectorul bancar american.
Băncile europene, față în față cu cel mai mare declin din ultimele 9 luni. Analiștii economici au publicat bilanțul

Băncile europene, față în față cu cel mai mare declin din ultimele nouă luni. Îngrijorările investitorilor au fost de zile mari în ceea ce privește sectorul bancar american, a informat agenția AFP, citată de agerpres.ro.

Citește și: Un secol de ascensiune financiară. Povestea familiei Mihail, afaceriștii care au cucerit România la 1800. Averea familiei era de 200.000 de lei într-o vreme în care leul românesc era la aceeași paritate cu francul elvețian

Băncile europene au avut cel mai mare declin

Indicele bancar european STOXX a scăzut enorm în ultimele 9 luni, mai exact cu 4,2%, care a făcut să se înregistreze cel mai mare declin din 2022, timp în care titlurile Commerzbank au pierdut 6,12%.

acțiunile băncilor europene au scăzut
acțiunile băncilor europene au scăzut

Majoritatea acțiunilor băncilor europene au scăzut semnificativ în ultima perioadă. La bursa de la Paris, acțiunile Société Générale au pierdut 5,14%, BNP Paribas au scăzut cu 4,33%, iar titlurile Crédit Agricole au pierdut 3,35%. Acțiunile bancare britanice din alte părți ale Europei au întâmpinat un declin de 5,04%, la fel și acțiunile italiene Intesa Sanpaolo au scăzut cu 3,24% și cele elvețiene UBS au pierdut cu până la 4%.

Declinul a avut loc joi seară pe Wall Street cu o cădere de 6,20% pentru acţiunile Bank of America, una de 6,18% pentru Wells Fargo şi un declin de 4,10% pentru acţiunile Citigroup, a informat economedia.ro

Ce spun analiștii despre acest declin

Analiștii consideră că scăderile au de a face cu anunțul grupului bancar SVB Financial Group, făcut pe baza unei majorări importante de capital în valoare de 2,25 miliarde de dolari. SVB a încercat să întărească situația financiară, care a rămas afectată de retragerile clienților.

Neil Wilson, analist șef la Markets.com, consideră că situația asta ar putea fi „paiul care a rupt spatele cămilei pentru bănci, după îngrijorările cu privire la majorarea dobânzilor şi situaţia fragilă în care se află economia americană”, a relatat sursa citată.

Alte articole: Din 3 ianuarie 2023, conturile de la Banca Românească vor fi preluate de EximBank! Vezi ce modificări intervin în urma procesului de fuziune dintre cele două bănci