- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

4.000 de lei de la stat pentru renovarea casei. Ce trebuie să știe românii care pot obține banii

28 Oct, 15:07 • Bocioacă Bianca
Circa un sfert de milion de români ar putea primi 4.000 de lei de la stat. Banii vor fi oferiți familiilor sărace care vor să-și repare casa sau să înlocuiască electrocasnicele vechi.
4.000 de lei de la stat pentru renovarea casei. Ce trebuie să știe românii care pot obține banii

Potrivit autorităților, voucherele vor ajunge la persoanele care nu pot lucra, bătrânii fără ajutor și la familiile cu peste cinci copii. Banii vor putea fi folosiți pentru reparații și înlocuirea electrocasnicelor. Dacă va fi aprobată de Comisia Europeană, măsura va fi aplicată începând cu anul viitor.

Numărul celor care ar avea nevoie de banii de la stat nu este deloc mic

Vali Stânga locuiește în comuna buxoiană Țintești, în casa unui unchi, alături de soția sa și cei cinci copii, toți minori, pe care îi au împreună și proprietarul casei.

Cele opt suflete se îngrămădesc în două camere și o bucătărie, unde își duc traiul așa cum pot. Venitul familiei Stânga este format doar din alocațiile copiilor și ajutorul social de la primărie.

Unchiul bărbatului spune că îi este frică că s-ar putea întâmpla ceva cu cei care locuiesc în casa lui, deoarece pereții sunt din ce în ce mai șubrezi, iar acoperișul a început să se lase. Familia a auzit de faptul că statul are de gând să ofere gospodăriilor defavorizate, cu mulți copii, câte un ajutor de 4.000 de lei pentru repararea caselor și dotarea acestora cu electrocasnice, ceea ce îi face pe cei doi bărbați să se gândească să repare cu banii primiți locuința în care trăiesc.

Citește și: Vouchere sociale de 250 de lei. Banii care ar fi trebuit să ajungă la cei care încă nu şi-au primit cardurile produc dobânzi uriaşe

Casa în care stau toți opt nu este departe de a se prăbuși, iar odaia de la drum nu mai poate fi locuită din cuza crăpăturilor din pereți.

„Dacă aș primi banii aceștia, aș repara acoperișul și camera de la drum. S-a lăsat acoperișul și pentru că am rămas cu puține camere, dorm toți băieții cu mine”, a spus Vali Stânga, tatăl celor cinci copii.

Soția acestuia ar avea nevoie de electrocasnice, ca să scape de chinul spălatului la mână, mai ales pentru că o face pentru atâtea persoane.

„Aș lua de toate, dar mai ales o mașină de spălat. Am atâtea persoane după care trebuie să spăl”, a declarat femeia.

O femeie din localitatea Gălbinași, județul Buzău, a tresărit când a auzit de banii promiși de stat, care ar putea să o ajute să-și renoveze casa. Totuși, s-a întristat când a aflat că ar putea să nu primească nimic, deoarece are doar patru copii, nu cinci, așa cum este prevăzut.

„În casă, aduc bani și eu, dar și soțul meu, care s-a angajat de o lună de zile. Mai sunt ajutată de biserică, de oamenii de acolo. Venitul este însă extrem de mic și aș dori să primesc acești bănuți pentru a termina casa pentru copii”, a declarat Alexandra Vasile.

Autoritățile spun că numărul românilor care vor beneficia de fonduri ar putea trece de 220.000. Suma unui voucher va fi de 4.000 de lei, bani pentru repararea casei și schimbarea aparatelor electrocasnice: frigider, mașină de spălat și aragaz.

Măsura va fi aplicată de la anul, dacă va fi aprobată de Comisia Europeană, confrom adevărul.ro.

Citește și: Bursele elevilor întârzie, deși banii au fost virați. Precizările Ministerului Educației