- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Beneficiile extra-salariale oferite de angajatori. Angajații lucrează mai puțin vinerea și primesc liber de ziua de naștere

20 Aug, 17:04 • Lupu Alexandra
Beneficiile extra-salariale pe care le primesc unii angajați. Companiile le acordă salariaților mai mult timp liber.
Beneficiile extra-salariale oferite de angajatori. Angajații lucrează mai puțin vinerea și primesc liber de ziua de naștere

Una dintre cele mai recente campanii de resurse umane arată că angajaților li se oferă posibilitatea de a avea patru ore libere în fiecare zi de vineri, timp de câteva săptămâni în timpul verii. De la această idee, economedia.ro i-a contactat pe reprezentanții platformei eJobs, pentru a afla în ce măsură astfel de oferte au devenit populare printre angajatori și angajați.

Mai multe beneficii pentru angajați

Se pare că angajații din România se bucură de tot mai multe beneficii extra-salariale. Ana Călugăru, reprezentant eJobs, a informat că salariații români se așteapta la cât mai multe zile libere suplimentare de la compania în care activează, fie că vorbim despre o zi liberă oferită cadou de ziua de naștere sau despre cele adăugate în funcție de vechime.

Vezi și: Leafa bugetarilor, mai mare decât media salarială din Capitală „Problema esențială – se încurajează nepotismul, obedienţa față de ierarhie și jobul pe viață”

“Zilele libere suplimentare, fie că este vorba despre o zi oferită cadou de ziua de naștere, fie că este vorba de adăugarea unui număr de zile de concediu pe măsură ce un angajat acumulează vechime într-o companie, sunt unele dintre cele mai cerute beneficii extra-salariale non financiare.

Alături de vinerea scurtă, de posibilitatea de a lucra remote sau de săptămâna de lucru de 4 zile”, Ana Călugăru, eJobs.

De asemenea, angajații din România se mai bucură de program scurt în ziua de vineri sau chiar și de săptămâna de lucru cu doar 4 zile. Cu toate acestea, sunt foarte puține companii care oferă astfel de beneficii extra-salariale. Ana Călugăru, reprezentant eJobs, nu consideră că avantajele menționate vor deveni mai populare decât sunt acum pe piața muncii din România.

“Dacă angajatorii sunt destul de deschiși spre primele, ziua de vineri cu program scurt nu are încă un nivel larg de răspândire printre angajatori, iar săptămâna de lucru de 4 zile cu atât mai puțin. Mai cu seamă în condițiile în care cei care au experimentat asta nu au fost convinși de eficiența acestui mod de lucru, ba chiar dimpotrivă.

Numărul companiilor care oferă săptămână de lucru de 4 zile poate fi numărat pe degetele de la două mâni și nu întrevedem că acest număr va crește în perioada următoare. Este un mod de lucru care s-ar putea preta pentru companii din IT, HR, training, marketing / publicitate”, completează Călugăru.

Angajați

Compania Crowe Romania a lansat zilele acestea o campanie de vară – „Short Fridays. Long Weekends”, propunând “flexibilitate la locul de muncă”. Concret, cei 250 de consultanți ai companiei vor beneficia de 4 ore libere în fiecare zi de vineri, pentru o perioadă determinată: 21 iulie – 15 septembrie. Reprezentanții companiei susțin că salariații se pot folosi de această campanie pentru a petrece mai mult timp alături de familie sau pentru a se odihni mai bine.

„Știm cât de prețios este timpul liber, mai ales în zilele noastre când parcă trece cu o altă viteză. Mai ales după evenimentele sociale care au marcat ultimii 3 ani am vrut să ne bucurăm cu toții de o vară memorabilă”, a declarat Roberto Falato, Crowe Romania.

„Weekend-ul este pentru familie, iar dacă avem posibilitatea de a oferi un weekend prelungit, de ce nu? De la distanță pare o schimbare minoră de program, dar valorificarea acestui timp liber va aduce multă valoare în viața personală a fiecăruia dintre noi”, a completat Manuela Furdui, Managing Partner Crowe Romania.

În România, 7 din 10 angajați primesc beneficii extrasalariale, conform unui sondaj realizat de eJobs și Up România. Cele mai apreciate beneficii în rândul salariaților sunt asigurarea medicală, bonusurile de performanță, tichetele de masă și cele de vacanță. 93% dintre salariați ar dori să-și poată gestiona singuri bugetul lunar într-o platformă de beneficii flexibile.

Citește și despre următorul subiect: Nici cositul ierbii nu mai e ce a fost odată! Cât costă o zi de coasă în 2023 cu bani de la bugetul de stat