- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nici cositul ierbii nu mai e ce a fost odată! Cât costă o zi de coasă în 2023 cu bani de la bugetul de stat

14 Aug, 16:25 • Cornel Ghimeșan
Nici cositul ierbii, unul dintre cele mai vechi obiceiuri ale românilor, nu mai este ce era odată. În vremurile de demult, pe perioada verii, de la Sânziene și până la începutul toamnei, oamenii mergeau la cositul ierbii și adunatul fânului.
Nici cositul ierbii nu mai e ce a fost odată! Cât costă o zi de coasă în 2023 cu bani de la bugetul de stat

Nici cositul ierbii nu mai e ce a fost odată! După ce se usca, fânul era transportat de pe hotar în șură, acolo era păstrat pentru hrana animalelor în vreme de iarnă. Astăzi, acest obicei este pe cale de dispariție și se păstrează în foarte puține locuri din țară, în general în zonele de la munte.

Citește și Satul din România cu ZERO locuitori! Câți oameni trăiesc, de fapt, în locul care părea bântuit. Datele din Recensământ explică totul

Nici cositul ierbii nu mai e ce a fost odată!

În schimb, cositul este mai des întâlnit în procedurile Serviciului Electronic de Achiziții Publice, care poartă numele de Servicii de defrișat sau Servicii de înlăturare a buruienilor. Acestea nu se mai fac cu coasa așa cum se făcea mai demult, ci cu motocositoarele sau trimmerele firmelor de partid.

De exemplu, la Gătaia, în județul Timiș, serviciile de defrișare au fost atribuite de primarul liberal al localității unui coleg de partid. Astfel, un contract de 230.000 de lei (care înseamnă circa 46.000 de euro) a fost atribuit în luna martie a acestui an de Primaria Gătaia, condusă de Raul Cozarov, firmei lui Fănel Mărgan, membru al PNL, candidat pentru Consilul Local la ultimele alegeri, potrivit digi24.ro.

În 2022, aceleași servicii de întreținere spații verzi din localitatea cu 5000 de suflete din județul Timiș, au costat 175.000 lei adică aproximativ 35.000 euro. Bani au mers către firma aceluiași Fănel Mărgan din Gătaia care și cu un an înainte s-a ocupat de această procedură care a costat 114.894 lei adică 23.000 euro.

Potrivit informațiilor din SEAP, în ultimii ani, firma liberalului Mărgan a încasat peste 1 milion de lei doar din contractele de achiziție directă semnate de primarul din Gătaia. Și asta nu doar pentru tăieri de iarbă, ci și pentru servicii de catering la Zilele Orașului, servicii de catering la Balul Pensionarilor din Gătaia, servicii de curățenie din Gătaia, montaj și demontaj iluminat festiv și altele.

Întrebat cum explică faptul că un coleg de-al său de partid a câștigat în ultimii ani toate atribuirile pe cositul ierbii în localitate, primarul din Gătaia a răspuns: ”Da, sunt contractele anuale pe tăieri de iarbă. Pentru că avem cinci sate aparținătoare și nu facem față. E foarte multă vegetație”, a explicat Cozarov. El spune că suma e mică, totuși. “Nici așa nu facem față. Ar trebui să avem 780.000 – 800.000 lei pe an, ca să zici că tunzi ca lumea domeniul public. Noi suntem la 50 km și ceva de Timișoara, cui îi convine să vină? Greu găsești pe cineva să vină. Ăsta e prețul pe un an de zile, nu am găsit pe nimeni altcineva. N-o venit nimeni… E o firmă din Gătaia pentru că nu merită să vină din Timișoara. Sumele au crescut pentru că și noi tăiem mult mai mult, sunt consumabile, am început cu trei salariați, acum sunt cinci. Nu este un business pentru nimeni”.

 

Citește și Pășunatul solar, o nouă sursă de venit printre crescătorii de oi: „Ele fac o treabă mai bună decât o maşină de tuns iarba convenţională”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult