- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care sunt cele mai scumpe orașe din România? Cât costă locuințele și cum au evoluat prețurile în ultimii ani

19 Aug, 13:32 • Lupu Alexandra
Orașele cu cele mai scumpe locuințe din România. Iată cum au evoluat prețurile în ultimii doi ani.
Care sunt cele mai scumpe orașe din România? Cât costă locuințele și cum au evoluat prețurile în ultimii ani

Prețurile locuințele au rezistat în trimestrul al doilea al acestui an. Tarifele solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au depreciat ușor, cu 0.2% față de trimestrul anterior, transmite profit.ro.

Cât costă locuințele în România

Dacă vorbim despre evoluția anuală a prețurilor locuințelor din România, indicele a înregistrat o depreciere de -3%. Mai mult decât atât, la nivelul Uniunii Europene, se poate observa o tendință de stagnare a prețurilor.

Citește și despre următorul subiect: Cât a ajuns să coste acum un apartament cu 3 camere, după ce prețurile au scăzut peste noapte. Este pentru prima dată în ultimii 9 ani

„Două scenarii sunt astăzi posibile pentru a doua jumătate a acestui an: fie puterea de reziliență a dezvoltatorilor și proprietarilor își termină resursele, se epuizează; fie cumpărătorii acceptă noua paradigmă a pieței rezidențiale, costul ridicat de creditare și implicit faptul că a fi proprietar presupune un efort consistent financiar, iar treptat numărul tranzacțiilor va reveni pe un trend de creștere, iar prețurile vor continua să reziste.

Decizia de a deveni proprietar este în primul rând una emoțională. De natură emoțională este și așteptarea unei scăderi masive de preț, cel mai bun moment de achiziție e unul singur și e mai degrabă personal: acela când îți permiți.

În condițiile în care consumul este în continuare la cote ridicate, turismul bate record după record, terasele sunt pline, industria de entertainment este și ea la un nivel unde nu a mai fost, semnalele arată totuși că amânarea și neputința stă în spatele deciziei de a nu tranzacționa. Așadar, al doilea scenariu pare astăzi mai aproape de a se materializa”, a transmis Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro.

Locuințe
Locuințe

Cluj-Napoca este în continuare orașul cu cele mai mari prețuri pentru locuințele scoase la vânzare, cu 2.460 euro pe metru pătrat. Poziția a doua este ocupată de București, cu un preț mediu de 1.650 de euro pe metru pătrat. Următoarele locuri sunt ocupate de Constanța (1.460 €/mp), Timișoara (1.450 €/mp), Craiova (1.440 €/mp), Iași (1.330 €/mp), Oradea (1.330 €/mp), Ploiești (1.080 €/mp), Galați (1.070 €/mp) și Brăila (1.010 €/mp). Cele mai semnificative majorări de preț sunt înregistrate în Ploiești (+3,7%), urmat de Brăila (+2,9%), Cluj-Napoca (+2,7%), Oradea (+2,2%), Iași (+2,1%), Brașov (+1,9%), Timișoara (+1,8%) și Constanța (+0,1%). Totodată, scăderi ale tarifelor sunt observate doar în București (-4%) și Craiova (-2,5%).

Te-ar putea interesa și: Conac interbelic aflat la 53 kilometri de București, scos la vânzare. Care este prețul cerut. Costă cât un apartament din Capitală!