- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât vor plăti românii în plus la facturile pentru energie electrică, dacă se elimină plafonarea prețurilor. Cheltuielile cresc cu peste 90%

29 Aug, 10:39 • Lupu Alexandra
Lovitură pentru români. Facturile la energie se vor dubla după eliminarea plafonării prețurilor. Iată cum arată calculul unui consum real.
Cât vor plăti românii în plus la facturile pentru energie electrică, dacă se elimină plafonarea prețurilor. Cheltuielile cresc cu peste 90%

Asociația Energia Inteligentă a realizat o analiză care arată câți bani vor plăti românii în plus la facturile la energie electrică, dacă se elimină plafonarea prețurilor, informează ziare.com. Cheltuielile cresc cu peste 90%.

Cât vor costa facturile la energie

Eliminarea legii plafonării la energie / gaze duce la aplicarea tarifelor existente în contractele în vigoare. Prețul plafonat la energie electrică pentru consumatorii casnici are trei valori: 0,68 lei/kWh cu TVA inclus dacă consumul lunar este sub 100 kWh, 0,8 lei/kWh cu TVA inclus în cazul în care consumul lunar este între 100 – 255 kWh și 1,3 lei/kWh cu TVA inclus dacă consumul lunar este peste 255 kWh. Drept exemplu, prețul într-un contract la nivelul unui apartament din București este de 1.3539 lei/kWh cu TVA inclus.

Citește și despre următorul subiect: Veste proastă pentru români! Guvernul Ciolacu vrea să elimine compensările din facturile la energie începând cu toamna anului 2023

Analiza AEI arată că eliminarea plafoanelor va duce, în cazul acestui client din București, o creștere a prețului cu 99%. Analiștii prezintă și situația furnizorilor care au cumpărat în cea mai mare parte energia electrică pentru populație, pentru următorul an, la un preț plafonat de 0.45 lei/kWh. Decizia de eliminare a legii plafonării prețurilor duce la un profit suplimentar la nivelul furnizorilor de peste 25%.

Analiștii AEI avertizează că plafonarea prețurilor creează inechitate. Dacă consumatorii merg către platforma www.anre.ro, ar achita prețuri cu aproximativ 14% mai mari, în medie, remarcă specialiștii.

„Creșterea impozitului pe clădiri este de 80 de lei sau de 100 de lei pe un an de zile.

Gândiți-vă că intrăm în încetare de plăți la nivel de primării, satele și orașele trebuie să funcționeze. Guvernul e presat să susțină compensarea la gaz și energie. Avem cele mai mici taxe și impozite din Uniunea Europeană”, a fost poziția președintelui executiv al Asociației Municipiilor din România, Constantin Toma.

Energie
Energie

Analiștii AEI au realizat următorul calcul: un român locuiește într-un apartament și trăiește în baza unui salariu minim lunar pe economie în valoare de 1.898 lei și a avut în 2022 un consum de energie electrică de aproximativ 600 kWh pentru care a achitat un preț reglementat de 0.68 lei/kWh. El a achitat o sumă de 408 lei/an. Dacă prețul nu ar fi fost plafonat, ar fi achitat 468 lei/an. Așadar, constatăm că suma ar fi fost cu 60 de lei mai mare, fără compensarea la energie.

Pe de altă parte, un român care locuiește într-o casă de 200mp pe un salariu de 40.000 de lei și care a avut un consum de energie electrică de 1.199 kWh în 2022 a achitat un preț reglementat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv a achitat o suma de 815 lei/an. Dacă prețul nu ar fi fost plafonat, persoana în cauză ar fi achitat suma de 935 lei/an, adică cu 120 lei mai mult.

Te-ar putea interesa și: Enel îi răsplătește pe clienții fideli. Compania oferă 50 de vouchere în valoare de 500 de lei consumatorilor care achită la timp facturile