- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce credite își iau românii care vor să-și cumpere o locuință în 2024? Cât de mari sunt ratele în comparație cu chiria

08 Apr, 14:50 • Adrian Popovici
Valoarea medie a creditelor ipotecare a ajuns la 66.000 de euro, în timp ce rata medie lunară se situează în jurul sumei de 400 de euro. Această rată este comparabilă sau chiar mai mică decât chiria pentru un apartament cu două camere.
Ce credite își iau românii care vor să-și cumpere o locuință în 2024? Cât de mari sunt ratele în comparație cu chiria

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, piața de credite ipotecare a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru al anului 2024, arată Economica.

Datele analizate arată că valoarea medie a unui credit ipotecar în primul trimestru din 2024 a atins aproximativ 66.000 de euro. Acest fapt reflectă o creștere a încrederii în achizițiile imobiliare în rândul populației. Cu o rată medie plătită la bancă de aproximativ 400 de euro pe lună, creditele ipotecare devin o opțiune tot mai accesibilă pentru cei care își doresc să devină proprietari de locuințe.

O comparație între rata lunară a unui credit ipotecar și chiria pentru un apartament cu 2 camere arată că acestea sunt, în multe cazuri, echivalente sau chiar mai mici decât chiria. Conform datelor Imobiliare.ro, chiria medie pentru un apartament cu 2 camere în marile orașe se situează adesea în jurul sumei de 400 de euro pe lună sau chiar mai mult. De exemplu, în Cluj-Napoca, bugetul necesar pentru chiria unui astfel de apartament este de 525 euro pe lună, iar în București, de 500 euro pe lună. Astfel, a devenit clar că achiziționarea unei locuințe cu ajutorul unui credit ipotecar poate fi o opțiune financiară mai avantajoasă pe termen lung în comparație cu închirierea.

Ce credite își iau românii care vor să-și cumpere o locuință în 2024? Cât de mari sunt ratele în comparație cu chiria?
Ce credite își iau românii care vor să-și cumpere o locuință în 2024? Cât de mari sunt ratele în comparație cu chiria?

Citește și: Scad semnificativ ratele pentru românii care au credite legate de IRCC și ROBOR. Ce se va întâmpla cu dobânzile în lunile următoare

Românii apelează la creditele ipotecare pentru a face investiții

Interesul puternic pentru achizițiile imobiliare, începând cu sfârșitul anului 2023, combinat cu oferte competitive de dobândă fixă din partea băncilor, au contribuit la creșterea încrederii în creditele ipotecare. Raportările Băncii Naționale a României (BNR) arată că în perioada ianuarie-februarie 2024, creditele noi în lei acordate gospodăriilor populației pentru locuințe au atins un prag de 6,8 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), depășind considerabil nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent.

Un aspect important evidențiat de analiză este preferința românilor pentru dobânzile fixe în ceea ce privește creditele ipotecare. Ofertele cu dobândă fixă pe 5 ani sau 3 ani, în funcție de bancă, sunt considerate cea mai atractivă variantă în prezent. De asemenea, previziunile sugerează că dobânzile ar putea scădea în continuare pe parcursul anului 2024, în special în a doua parte a anului, în lipsa unor noi șocuri economice majore.

Evoluția favorabilă a pieței de creditare în primul trimestru al anului 2024 indică o creștere semnificativă a încrederii românilor în creditele ipotecare. Cu oferte competitive și dobânzi relativ scăzute, aceste credite devin tot mai accesibile pentru cei care își doresc să devină proprietari de locuințe. Pe fondul unei economii în continuă creștere și a unor venituri medii în creștere, perspectiva pentru piața imobiliară și cea de creditare rămâne una optimistă pentru anul în curs.

Citește și: Românii se împrumută din nou de la bănci. Numărul de credite ipotecare din 2023, în creștere cu 25% față de 2022

Tags: