- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce riscă cei care fac fraudă cu vouchere de vacanță? Pedeapsa primită de 5 polițiști din Alba

15 May, 18:45 • Adrian Popovici
Cinci polițiști din Alba au primit câte 30 de zile în folosul comunității după ce au fost vizați de o anchetă despre frauda cu vouchere de vacanță.
Ce riscă cei care fac fraudă cu vouchere de vacanță? Pedeapsa primită de 5 polițiști din Alba

Voucherele de vacanță sunt unul dintre beneficiile primite de către angajați, iar folosirea acestora se face într-un cadrul legal destul de clar. Cu toate acestea, cinci polițiști din județul Alba, unul dintre aceștia aflat acum la pensie, au încercat să fraudeze sistemul și au fost pedepsiți, arată Capital.ro.

După cum arată sursa citată, cei cinci oameni ai legii sunt acum obligați să presteze câte 30 de zile de muncă în folosul comunității. Această măsură a fost după ce au fost anchetați într-un caz de fals și înșelăciune în care erau acuzați că au utilizat ilegal contravaloarea acestor vouchere de vacanță. În loc să beneficieze de acestea, cei cinci au prezentat facturi de la operatorii de turism pentru a încasa suma de bani corespunzătoare.

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a decis că fiecare dintre cei cinci ar trebui să presteze muncă în folosul comunității, în loc să fie supuși urmăririi penale în cazul de fraudă cu vouchere de vacanță. Această soluție a fost confirmată ca fiind legală de către Judecătoria Alba Iulia, prin ordonanța procurorului din 20 februarie 2024.

Conform informațiilor disponibile, faptele au avut loc în anul 2020. Dat fiind că polițiștii nu beneficiază de vouchere de vacanță sub formă fizică, ei solicită decontarea sumei corespunzătoare pe baza facturilor de la operatorii de turism, în conformitate cu prevederile legale.

Vouchere de vacanță
Vouchere de vacanță

Te-ar putea interesa și: Tot mai mulți români sunt interesați de vouchere de vacanță. Ce planuri au companiile pentru 2024

Cine primește vouchere de vacanță în 2024?

În ceea ce privește modul în care se vor acorda aceste vouchere de vacanță, trebuie precizat că acestea vor ajunge exclusiv angajaților din sectorul bugetar ai căror venituri salariale nu depășesc suma de 14.000 lei brut, conform Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicat în toamna anului trecut de Ministerul Finanțelor. Începând de anul viitor, valoarea acestor vouchere va crește la 1.600 de lei.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, 4,2 milioane de angajați din sectorul privat au beneficiat de vouchere de vacanță. Acestea vor fi disponibile până pe 21 decembrie 2026 pentru toți românii din mediul privat care au un contract individual de muncă.

Citește și: Angajaţii din România care primesc vouchere de vacanţă de 3.250 de lei, tichete de masă în fiecare lună şi acţiuni de 40.000 de lei. Se măresc şi salariile din februarie