- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu banii din PNRR. Termenul limită pentru schimbarea planului a fost depășit. România începe negocierile cu Comisia Europeană

11 May, 09:24 • Lupu Alexandra
România nu mai poate schimba PNRR! Iată ce planuri are statul român.
Ce se întâmplă cu banii din PNRR. Termenul limită pentru schimbarea planului a fost depășit. România începe negocierile cu Comisia Europeană

România a depășit termenul limită pentru schimbarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Concret, statul român avea timp până la data de 30 aprilie să prezinte modificările în fața Comisiei Europene. Primele informații arată că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pornește negocierile cu Comisia Europeană, relatează stiripesurse.ro.

Ce se întâmplă cu banii din PNRR

România nu mai poate schimba PNRR. Statul român a avut drept termen limită data de 30 aprilie pentru a efectua modificările și pentru a introduce componenta de energie. Din acest punct de vedere, Victor Negrescu confirmă că MIPE a prezentat o serie de modificări, însă începând din acest moment, România nu mai poate schimba planul.

Mai mult decât atât, eurodeputatul PSD afirmă că statul român a început deja negocierile cu Comisia Europeană. Despre măsurile propuse de MIPE în fața Comisiei Europene, Negrescu precizează că nu sunt foarte multe și că s-ar fi putut introduce mai multe componente.

Citește și: România cere noi măsuri pentru cerealele ucrainene. Europarlamentarii români critică Comisia Europeană pentru deciziile luate. „Ţara cea mai afectată este România”

„România avea termen până la 30 aprilie, de asemenea, să schimbe PNRR pentru a introduce componenta de energie, dar şi pentru a face modificări generate de inflaţie, de războiul din Ucraina şi de schimbarea fluxurilor comerciale la nivel global.

MIPE a prevăzut o serie de modificări, enunţate deja de ministrul de resort, nu foarte multe, dar s-ar fi putut introduce mult mai multe componente. Deja, ministerul de resort se află în proces de negociere cu Comisia Europeană şi începând de acum România nu mai poate face nicio altă modificare la PNRR”, spune Negrescu.

PNRR
PNRR

Negrescu spune că, dacă măsurile evidențiate de MIPE ar fi introduse, componenta de energie ar fi implementată. Alte propuneri prezentate de Ministerul menționat fac referire la procentul de 9.4% pentru pensii, zona de primire pentru legea salarizării și linia de metrou către Aeroportul Otopeni.

„În speranţa că vom introduce inclusiv acele componente noi prevăzute de MIPE – 9,4% pentru pensii, zona de prime pentru legea salarizării, linia de metrou către Aeroportul Otopeni, introducerea componentei de energie şi tăierea a 2 miliarde de euro din plan pentru că s-au schimbat indicatorii economici”, a precizat Victor Negrescu.

Vezi și: Veste şocantă! Peste 4.000 de mineri vor rămâne fără locuri de muncă în acest an. Decizia vine ca urmare a planului de restructurare convenit de Comisia Europeană.