- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu impozitele pe locuinţe în 2023. Cum se schimbă Codul Fiscal

16 Nov, 14:02 • Andrei Alina
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, modificările la Codul Fiscal. Astfel, deputaţii au stabilit ca noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri pe baza grilei notariale va fi aplicat de la 1 ianuarie 2025.
Ce se întâmplă cu impozitele pe locuinţe în 2023. Cum se schimbă Codul Fiscal

Majorarea impozitelor pe locuinţe a fost amânată pentru 1 ianuarie 2025. Ordonanţa 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, a primit miercuri votul Camerei Deputaţilor. S-au înregistrat 157 de voturi „pentru”, 91 „împotriv㔺i cinci abţineri.

Citeşte şi: 78 de blocuri din Sectroul 4 vor fi reabilitate termic. Investiția se ridică la peste 108 milioane de euro

Pe lângă amânarea schimbării modului de calcul al impozitelor pe locuinţe, proiectul de lege mai prevede ca suprataxarea contractelor de muncă part-time să rămână în continuare aşa cum este prevăzută în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, potrivit Agerpres.

Mai mulţi deputaţi PNL şi USR, printre care Raluca Turcan şi Robert Sighiartău, propuseseră un amendament de eliminare a acestei prevederi, dar acesta a fost respins de Comisia de buget.

Citeşte şi: Ce venituri se majorează pentru români în 2023. Cu cât cresc salariile, pensiile, alocaţiile şi ajutoarele sociale

Amendamentul privind majorarea impozitelor pe jocurile de noroc, care a fost adoptat marţi de Comisia de buget, a fost respins de plen

Acest amendament prevedea că „impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei, (faţă de 66.750 lei cât este în Ordonanţă), se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. 2 asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 30 lei”. Prin respingerea amendamentului plafonul neimpozabil rămâne de 66.750 lei.

Proiectul mai stipulează că impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională.