- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă în 2023 cu programul „Rabla pentru becuri”. Anunțul făcut de ministrul Tanczos Barna

20 Nov, 10:16 • Gorgorin iulia
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că programul ”Rabla pentru becuri” este în curs de avizare, iar modificarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu ar putea intra săptămâna viitoare pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. "Banii necheltuiți într-un program AFM sunt deportați pentru anul următor cu același scop", a anunțat ministrul.
Ce se întâmplă în 2023 cu programul Rabla pentru becuri. Anunțul făcut de ministrul Tanczos Barna
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, vineri, într-o conferinţă de presă, despre stadiul în care se află programul „Rabla pentru becuri”.

Rabla pentru becuri în 2023

„În ceea ce priveşte Programul „Rabla pentru becuri”, săptămâna viitoare poate fi pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern modificarea bugetului AFM. Sunt convins că AFM va face tot posibilul ca sistemul informatic să fie dezvoltat în cel mai scurt timp posibil. Banii necheltuiţi într-un program AFM sunt raportaţi pentru anul următor cu acelaşi scop, cu aceeaşi ţintă. Va reamintesc că zilele acestea se lansează „Rabla pentru electrocasnice”, ocazie bună pentru români ca să-şi schimbe electrocasnicele mari consumatoare de energie electrică. În acelaşi timp, sper ca domnul preşedinte al AFM (Laurenţiu Neculaescu, n.r.) să fie mai transparent, mai deschis în ceea ce priveşte comunicarea cu organele de presă”, a declarat Tanczos Barna.
Ministrul Mediului anunța că programul „Rabla pentru becuri” va fi lansat până la sfârșitul lunii octombrie, însă Administrația Fondului de Mediu nu are un sistem informatic potrivit care să permită acest lucru.
Românii care se înscriu în acest program vor primi un voucher de 200 de lei cu care își pot cumpăra becuri LED, economice, de la magazinele autorizate. În schimb, trebuie să predea însă unul sau mai multe becuri vechi.
Astfel, Ministerul Mediului speră că prin programul „Rabla pentru becuri” să  îi convingă pe cât mai mulți oameni să înlocuiască becurile vechi cu cele economice, deoarece un bec cu LED consumă de cinci ori mai puțin decât unul cu filament.

În cadrul acestui program va putea participa orice persoană care îndeplinește următoarele condiții:

  • Are domiciliul în România;
  • Nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led;
  • Are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;
  • Este posesor al unui/ unei buletin/ cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;
  • Se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenționale;
  • Îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea erificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.

Citiți și: Tanczos Barna:,,Toți românii se pot înscrie”. Proiectul de lege pentru programul RABLA pentru becuri a fost dat publicității. Vor fi distribuite vouchere de 200 de lei