- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cea mai veche Biblie ebraică din lume, vândută cu 38,1 milioane de dolari. A fost achiziționată de un fost ambasador SUA în România

21 May, 15:32 • Andrei Alina
Cea mai veche Biblie ebraică din lume a fost cumpărată recent la o licitaţie din New York. Cumpărătorul bibliei veche de o mie de ani a plătit 38,1 milioane de dolari pentru ea.
Cea mai veche Biblie ebraică din lume, vândută cu 38,1 milioane de dolari. A fost achiziționată de un fost ambasador SUA în România

O Biblie ebraică veche de o mie de ani, cea mai veche Biblie aproape completă cunoscută, a fost cumpărată miercuri la o licitaţie din New York pentru suma record de 38,1 milioane de dolari. A fost achiziționată de filantropul Alfred Moses, fost ambasador al SUA în România. Licitația a durat doar 4 minute.

Citește și: Licitație istorică! Renumita teză de doctorat semnată de Elena Ceaușescu și șapca lui Nicolae Ceaușescu

Cumpărătorul nu va lua biblia acasă, ci o va dona Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv, relatează The New York Times (NYT), care precizează că este unul dintre cele mai mari preţuri obţinute vreodată pentru o carte sau un document istoric vândut la licitaţie.

De luni de zile se specula cu privire la cine și-ar putea permite să cumpere cea mai veche biblie ebraică, a cărei valoare fusese estimată între 30 şi 50 de milioane de dolari, scrie The New York Times (NYT).

Citește și: Trei rochii purtate de prințesa Diana vor fi scoase la licitație. Când are loc evenimentul și de la ce prețuri încep licitațiile

Codexul Sassoon, așa cum este numită cea mai veche Biblie ebraică cunoscută, datează de la sfârşitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea. A primit acest nume după cel mai faimos proprietar al său, David Solomon Sassoon (decedat în 1942). Înainte de a fi vândută, biblia fusese expusă într-un muzeu din campusul Universităţii din Tel Aviv. Acum, Codexul Sassoon va fi donat de Alfred Moses muzeului (cunoscut anterior sub numele de Muzeul Diasporei Evreieşti) şi va face parte din expoziţia centrală, potrivit news.ro.