- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cele mai căutate domenii în 2024. Ce salarii câștigă românii în aceste industrii

03 Apr, 19:43 • stefan.vlad
Cele mai căutate domenii în 2024. Pentru că anul a început cu multe incertitudini pe plan economic, românii au început deja să se reprofileze, căutând industrii unde pot câștiga salarii mai mari și să aibă o siguranță.
Cele mai căutate domenii în 2024. Ce salarii câștigă românii în aceste industrii

Cele mai căutate domenii în 2024. Așa cum probabil vă așteptați, IT-ul este, fără doar și poate un domeniu de viitor. Pe măsură ce inteligența artificială crește ca importanță, viitorul pieței muncii va avea nevoie de tot mai multe persoane capabile și dispuse să învețe limbaje tot mai variate de programare.

Salariul mediu net în domeniu, în luna octombrie 2023 a fost de 11.127 lei, conform datelor de la Institutul Național de Statistică (INS). Salariul mediu pentru un Software Developer, în 2023 s-a ridicat la 2.184 de euro, potrivit datelor de la BestJobs.

Cele mai căutate domenii în 2024

Vânzările

. Ei bine pentru că toată lumea are nevoie să vândă, nu doar în 2024, ci mereu. O componentă importantă a locurilor de muncă din vânzări este legată de comisioane, care, în multe cazuri, ajung chiar să dubleze sau să tripleze salariul de bază. Este un motivator foarte puternic pentru angajații cu experiență, dar și pentru candidații aflați la început de drum. 

Salariul mediu net în vânzări, în România, este de 830 de euro, în timp ce oamenii din vânzări care lucrează în străinătate pot încasa un salariu mediu net de 1.562 de euro.

„Companiile fac și vor face tot ce pot pentru a-și promova serviciile sau produsele, este o piață foarte competitivă, oamenii buni de vânzări sunt `aur` curat”, spune Sorin Faur.

E-commerce-ul este cu siguranță un domeniu de viitor, cu investiții mai mari ca oricând în tehnologie și programe dedicate antreprenorilor pentru dezvoltarea magazinelor online. O analiză a Forrester, una dintre cele mai importante companii de cercetare de piață la nivel global, arată perspective extrem de bune pentru comerțul online pe unele dintre cele mai importante piețe din Europa.

În România, Cristi Movilă, președintele Asociației Române a Magazinelor Online, vorbea despre o creștere de până la 10% a comerțului online în 2023, față de anul anterior, până la o valoare de 7 miliarde de euro.

Domeniul are și salarii pe măsură. Un specialist vânzări în e-commerce poate ajunge să câștige între900-1.400 euro net sau chiar poate ajunge să încaseze chiar și2.100 de euro dacă este senior.

Retailul a fost un domeniu „vedeta” și în 2023, fiind industria care aproape lună de lună a pus la bătaie, pe platformele de recrutare cel mai mare număr de joburi disponibile de pe piața muncii din România. O analiză realizată de ejobs România arată că retailul a continuat și în 2023 să fie domeniul cu cele mai multe aplicări atrase, mai precispeste 3,2 milioane.

Mai mult, retailul este nu doar domeniul care a avut cele mai multe aplicări, ci și cele mai multe joburi noi, respectiv 90.000. Media salarială pentru cei care lucrează în retail este de3.000 de leipotrivit datelor de la ejobs România.

Logistica. Stabilitatea locului de muncă a devenit esențială pentru cei mai mulți dintre români, iar sectorul logistic este, fără doar și poate un domeniu câștigător, care a făcut față cu brio crizelor din ultimii ani. Numai în prima jumătate de an, poziția de șofer a fost prima cea mai căutată meserie.

Începând de la pandemie, s-a văzut cât de fragile sunt lanțurile de aprovizionare, și cât de importante, astfel încât de reziliența acestui domeniu, depind de fapt multe altele. Fără procese de logistică bine puse la punct și fără infrastructura de transport aferentă (că vorbim de rutier, maritim, feroviar sau aerian), domenii întregi ale economiei încetează să funcționeze”, spune Sorin Faur.