- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine sunt pensionarii care primesc mai mulţi bani în funcţie de anul naşterii. O categorie de vârstnici va fi favorizată la recalculare

07 Feb, 09:38 • Alexe Raluca
Românii vor primi bani mai mulţi la pensie, la majorarea din septembrie, în funcţie de stagiul de cotizare, grupele de muncă şi anul naşterii. După indexarea pensiilor cu 13,8% din ianuarie, veniturile bătrânilor se mai majorează o dată, din septembrie, în contextul recalculării pensiilor.
Cine sunt pensionarii care primesc mai mulţi bani în funcţie de anul naşterii. O categorie de vârstnici va fi favorizată la recalculare

Pensionarii vor primi mai mulţi bani din toamnă. Fiecare pensionar va avea pensia recalculată în funcţie de mai mulţi factori, astfel că procentele de creştere diferă de la persoană la persoană. Există o categorie de persoane care va fi favorizată din septembrie.

Citeşte şi: Topul pensiilor din România în 2024. Un român depășește pragul de 100.000 de lei pe lună

Cine sunt pensionarii care primesc mai mulţi bani în funcţie de anul naşterii

Oficialii din guvernul României au promis că pensionarii vor avea pensiile majorate de la data de 1 septembrie şi nicio pensie în plată nu va scădea. Tot la începutul toamnei va intra în vigoare și legea pensiilor care vine cu o nouă formulă de calcul.

Această nouă formulă va oferi pensii mărite celor care au lucrat mulți ani, de preferat peste 35 de ani, va face grupele de muncă mai puțin importante financiar, dar nu îi va favoriza pe pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023. Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial. Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024, continuând şi în septembrie cu recalcularea.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei. Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual. De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

România înregistra, la finalul lunii ianuarie, un număr de 4,75 milioane pensionari, inclusiv agricultori, pensia medie la nivel național fiind de 2.289 lei, cu 14% mai mare față de prima lună din 2023, potrivit Ministerului Muncii, care citează datele Casei Naționale de Pensii Publice.

Potrivit statisticilor oficiale, un număr de 156.100 pensionari provin din domeniul agricol, unde pensia medie lunară este de doar 917 lei. În cazul pensiilor anticipate, media lunară este de 3.166 lei, fiind înregistrați în sistem 5.400 de pensionari în această categorie. De asemenea, din numărul total, 454.200 reprezintă pensii de urmaş, cu o medie de 1.191 lei pe lună.

În luna ianuarie 2024, punctul de pensie este de 2.032 lei. La sfârşitul anului 2023, România avea 4,6 milioane de pensionari.

Citeşte şi: Șeful Casei de Pensii aduce vestea momentului pentru pensionari! Baciu: „De la 300 de milioane la 400 de milioane”