- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Clasamentul țărilor asiatice din care provin cei mai mulți muncitori din România. Care sunt motivele pentru care cetățenii străini preferă să lucreze în companiile românești

22 Apr, 11:56 • Lupu Alexandra
Inspecția Muncii transmite datele care arată din ce țări asiatice provin cei mai mulți muncitori din România. Iată cum se explică situația.
Clasamentul țărilor asiatice din care provin cei mai mulți muncitori din România. Care sunt motivele pentru care cetățenii străini preferă să lucreze în companiile românești

Forța de muncă din România este acoperită în număr mare de cetățeni străini! Așa cum arată informațiile relatate de zf.ro, Inspecția Muncii a transmis datele care arată țările asiatice din care provin cei mai mulți dintre muncitori.

Clasamentul țărilor asiatice din care provin muncitorii din România

Nepal, Sri Lanka, Turcia, India şi Bangladesh ocupă primele cinci locuri în clasamentul țărilor asiatice din care provin cei mai mulți muncitori din România, așa cum arată datele transmise de Inspecția Muncii. Aproape 17.800 dintre lucrătorii asiatici de pe piața locală vin din Nepal (27% din totalul de 65.441).

12.1260 muncitori provin din Sri Lanka, iar la fel de bine, din Turcia sunt 11.236, 7.835 din India, iar în cele din urmă, 5.120 din Bangladesh. Informațiile relatate de sursa citată arată că salariul minim brut al unui angajat din Nepal este puțin peste 1.6000 de rupii nepaleze, mai exact, aproximativ 122 dolari. În paralel, salariul minim brut din România este de 3.000 lei, adică aproape 670 dolari.

Diferența dintre salariile din țara lor și cele din România sunt principalul motiv pentru care muncitorii preferă să lucreze pentru companiile românești. Cetățenii străini sunt din ce în ce mai prezenți în România, reprezentând metoda prin care statul reușește să acopere forța de muncă.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Centrul vechi al Capitalei încearcă să recucerească turiștii străini! Atenția este orientată acum spre periferia orașului

Cei mai mulți dintre muncitori vin să lucreze în construcții, dar de asemenea, ei sunt regăsiți și în bucătăriile restaurantelor sau in depozite. Cetățenii străini vin de la capătul lumii pentru a duce un trai mai bun, iar în tot acest timp, românii părăsesc țara: peste 5.7 milioane de persoane sunt în Diaspora la ora actuală.

Muncitorii străini din România
Muncitorii străini din România

Situația se explică prin simplul fapt că statul român nu pune la dispoziție stimulente financiare sau materiale care să-i îndrume pe oameni să se gândească să se întoarcă înapoi. Totodată, este și efectul lipsei unei politici coerente de a păstra lucrătorii români în țară.

Pe parcursul anului trecut, angajatorii au cerut peste 100.000 de lucrători din afara Uniunii Europene. Concret, antreprenorii au cerut aproape 140.000 de avize de angajare, mai exact, cu 40% mai mult decât limita stabilită de Guvern. Cea mai mare nevoie a fost identificată la acel moment în domeniul construcțiilor.

Cetățenii străini care lucrează în România plătesc contribuții identice cu muncitorii români. Cu toate acestea, ei ar putea beneficia de pensie doar dacă devin rezidenți.

Citește și despre următorul subiect: Piața Obor devine locația preferată a turiștilor! Străinii se declară mulțumiți de produse și costuri: „Prețul a fost ridicol de mic”