- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CNAIR a deblocat contractul pentru supervizarea lucrărilor de lotul 2 de pe autostrada Sibiu-Făgăraș. Licitația de 50 de mil., lansată din 2023

09 May, 21:52 • Adrian Popovici
Licitația pentru contractul de supervizare pentru lotul secund de pe autostrada Sibiu-Făgăraș a fost deblocat, asta după ce a stagnat timp de mai bune de un an.
CNAIR a deblocat contractul pentru supervizarea lucrărilor de lotul 2 de pe autostrada Sibiu-Făgăraș. Licitația de 50 de mil., lansată din 2023

CNAIR a reluat licitația pentru contractul de supervizare pentru lotul 2 de autostrada Sibiu-Făgăraș și a stabilit noul termen-limită pentru primirea ofertelor de la proiectanți: 20 mai 2024. Inițial, licitația în valoare aproximativă de 50 de milioane de lei a fost inițiată în aprilie 2023, însă a fost temporar suspendată după ce proiectanții au adresat peste 100 de solicitări de clarificare. CNAIR a necesitat câteva luni pentru a răspunde la aceste întrebări. Termenul inițial pentru depunerea ofertelor era 7 iunie 2023, notează Economedia.

Chiar dacă a trecut peste un an de la demararea procedurilor de licitație pentru serviciile de supervizare, consultanță independentă, pentru această secțiune de pe autostrada Sibiu-Făgăraș, CNAIR nu a reușit să încheie niciun contract în acest sens. Trebuie precizat că toate cele patru loturi se află în faza de proiectare, ajungând la o lungime totală de 68 km, iar ultimele declarații ale reprezentanților CNAIR arată că antreprenorul își dorește să demareze lucrările pregătitoare în această toamnă.

Autostrada Sibiu-Făgăraș
Autostrada Sibiu-Făgăraș

Cum evoluează lucrările pentru autostrada Sibiu-Făgăraș?

,,Cert este că din toamnă vom vedea lucrări pe acest tronson. Începutul  execuţiei, pe Autostrada Sibiu–Făgăraş, va fi anul acesta, cu siguranţă !” a transmis directorul general al Regionalei de Drumuri și Poduri Brașov, Tudor Duțu

Lotul 2, între Avrig/Mârșa – Arpașu de Jos de pe autostrada Sibiu-Făgăraș, se întinde pe o distanță de 20 de kilometri și include 25 de structuri de poduri și viaducte. Printre acestea, cele mai impresionante sunt podul traversând râul Avrig și DJ 105 F (cu o lungime de 420 de metri) și viaductul peste Valea Dincota (cu o lungime de 403 de metri).

Valoarea contractului pentru autostrada Sibiu Făgăraș se situează între 48 și 57 de milioane de lei, aceeași sumă fiind destinată și pentru serviciile de consultanță pentru Lotul 1, segmentul Sibiu/Boița – Avrig. Durata totală a contractului de supervizare este de 182 de luni, din care 124 de luni sunt dedicate etapei de garanție.

Autostrada Sibiu-Făgăraș, o investiție de aproape 7 miliarde de lei, este programată să fie finalizată într-un interval de 4 ani. Aceasta reprezintă prima etapă a autostrăzii care va conecta municipiile Sibiu și Brașov (denumită și A3 Râșnov).

În august 2021, CNAIR a încheiat un contract cu SEARCH pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate și Proiect Tehnic pentru secțiunea II, Făgăraș – Brașov (în lungime de 48 km), iar conform contractului, aceste documente trebuie să fie finalizate până la sfârșitul anului (însă contractul a întârziat). În lipsa contestațiilor depuse astăzi sau mâine, se preconizează că contractul pentru proiectarea preliminară a Autostrăzii Brașov-Bacău (A13) va fi semnat în curând.

Citește și:

Tags: