- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CNAIR anunță un nou pas istoric pentru Autostrada Unirii. Opt constructori în cursa pentru contractul de aproape 3 miliarde de lei

25 Jul, 13:46 • Bumbeneci Diana
CNAIR anunță câștigătorul licitației pentru lotul din PNRR Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătura la A3 Transilvania. Mai mulți constructori au intrat în cursa pentru contractul de 3 miliarde de lei.
CNAIR anunță un nou pas istoric pentru Autostrada Unirii. Opt constructori în cursa pentru contractul de aproape 3 miliarde de lei

Autostrada Unirii prinde contur. CNAIR urmează să anunțe câștigătorul contractului pentru proiectarea și execuția lotului Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (lotul I). Contractul gigant este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și a primit opt oferte de la constructori din Austria, Italia, Ungaria și Turcia.

CNAIR anunță un nou contract finalizat pentru Autostrada Unirii

Bătaia pe contract nu a fost dată și de UMB, așa cum a fost pentru lotul III, Leghin – Târgu Neamț. Lotul I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului de pe A8 – Autostrada Unirii și Lotul 3 de pe Autostrada Moldovei A7 Ploiești – Pașcani sunt cele două loturi finanțate din PNRR care nu au constructori desemnați (n.r. pentru lotul 3 A7, CNAIR urmează să anunțe câștigătorul după reevaluarea ofertelor). Prin PNRR sunt finanțate 18 loturi de autostradă cu o lungime totală de 440 km.

În cazul lotului Târgu Mureș – Miercurea Nirajului finanțat prin PNRR, CNAIR a deschis ofertele pe 27 aprilie, iar marți, 25 iulie, este termenul estimat pentru desemnarea câștigătorului. Pentru lotul III, câștigat de UMB, CNAIR a finalizat evaluarea celor șase oferte pe 19 iulie, cu o zi întârziere față de termen, 18 iulie (deschiderea ofertelor a fost pe 19 aprilie). Contractul pentru lotul I al Autostrăzii A8 are o valoare de aproximativ 3 miliarde lei, iar durata de realizare este de 30 de luni, din care 6 luni pentru proiectare și 24 pentru execuție.

Din cele opt oferte, cinci sunt de la constructori din Turcia:

„Au fost depuse opt oferte pentru proiectarea și execuția Secțiunii I a A 8 (Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătură la A3)

1. Asocierea Duna Group International Kft (lider de asociere) – A-Hid Zrt. – Ing Service SRL – Duna Construcții RO SRL (Ungaria – România);

2. Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret AS (Turcia);

3. Mapa Insaat Ve Ticaret AS (Turcia);

4. Nurol Insaat Ve Ticaret AS (Turcia);

5. Asocierea Ozaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi AS (lider de asociere) – Bog’Art SRL (Turcia – România);

6. Strabag SRL (Austria);

7. Tekfen İnşaat Ve Tesisat AŞ (Turcia);

8. Webuild SPA – Milano (Italia).

Câștigătorul contractului va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru construcția celor 24,4 de km. ai acestei secțiuni.

Contractul finanțat din PNRR are o valoare estimată de aproximativ 2,9 miliarde de lei, fără TVA”, a afirmat Cristian Pistol.

Secțiunea I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului are o lungime de 24,4 km (2,4 km drumuri de legătură), valoarea din SEAP este cuprinsă între 2,9 și 3,4 miliarde lei, iar termenul de realizare este de 6 luni pentru proiectare și 24 luni execuție.

Vezi și: Lovitură pentru milioane de salariați. Au fost anunțați românii care nu vor mai primi sporuri. Ministrul Muncii: „Au gândit că timpul trece, leafa merge”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult