- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană are în vedere măsuri drastice legate de factorii poluatori. Ce schimbări vor aduce noile propuneri

26 Oct, 23:18 • Bumbeneci Diana
Comisia Europeană propune noi măsuri pentru reducerea rapidă a poluării mediului. „Sănătatea noastră depinde de sănătatea mediului înconjurător”.
Comisia Europeană are în vedere măsuri drastice legate de factorii poluatori. Ce schimbări vor aduce noile propuneri

Comisia Europeană și-a propus să dezbată o serie de norme mult mai stricte privind poluanții din aerul înconjurător, din apele de suprafață şi din cele subterane şi privind tratarea apelor urbane reziduale. Decizia a fost luată pentru a duce la îndeplinire obiectivele de reducere a poluării.

Comisia Europeană ia noi decizii pentru reducerea poluării

Propunerile de astăzi reprezintă un progres notabil în direcția atingerii obiectivului ambițios al Pactului verde european de a reduce la zero poluarea, şi anume de a avea un mediu fără substanțe poluante nocive până în 2050, anunță comisia.

„Curățenia aerului şi a apei este esențială pentru sănătatea oamenilor şi a ecosistemelor. Doar poluarea atmosferică, fără a lua în considerare şi alte forme de poluare, este responsabilă pentru aproape 300.000 de morți premature în fiecare an în rândul europenilor. Noile norme propuse vor reduce cu peste 75 % în zece ani numărul deceselor cauzate de faptul că nivelurile principalului poluant, pulberile fine în suspensie (PM2,5) sunt superioare celor indicate în orientările Organizației Mondiale a Sănătății. Că este vorba de poluarea aerului sau a apei, noile norme oferă un randament clar al investițiilor datorită beneficiilor pentru sănătate, în ceea ce priveşte economiile de energie, pentru producția de alimente, pentru industrie şi pentru biodiversitate care decurg din acestea”, anunță CE, potrivit News.ro.

Citește și: România, la un pas de Schengen. Premierul Nicolae Ciucă face noi declarații, după întrunirea cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Comisia Europeană are în vedere măsuri drastice legate de factorii poluatori. Ce schimbări vor aduce noile propuneri
Comisia Europeană are în vedere măsuri drastice legate de factorii poluatori. Ce schimbări vor aduce noile propuneri

Propunerile răspund, în același timp, unei serii de solicitări specifice formulate în cadrul Conferinței privind viitorul spațiului European. Situația actuală a fost analizată de vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

„Sănătatea noastră depinde de sănătatea mediului înconjurător. Un mediu nesănătos are consecințe directe costisitoare asupra sănătății noastre. În fiecare an, sute de mii de europeni mor prematur şi un număr şi mai mare suferă de boli pulmonare sau de forme de cancer cauzate de poluare. Cu cât aşteptăm mai mult să reducem poluarea, cu atât costurile pentru societate vor fi mai mari. Dorim ca până în 2050 să nu mai avem poluanți nocivi în mediul înconjurător. Aceasta înseamnă că trebuie să ne intensificăm eforturile încă de astăzi. Propunerile noastre de a reduce şi mai mult poluarea apei şi a aerului reprezintă un element esențial al soluției la această problem”, spune vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

Obiectivul de reducere la zero a poluării până în 2050 implică mai mulți pași. Unul dintre acești pași este cel legat de un aer mai curat până în 2030. Cum timpul trece, măsurile luate trebuie să fie implementate cât mai rapid. Despre acest lucru a vorbit și comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius, mai anunță sursa citată.

„Calitatea aerului pe care îl respirăm şi a apei pe care o utilizăm este fundamentală pentru viețile noastre şi pentru viitorul societăților noastre. Aerul şi apa poluate sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră, pentru economie şi pentru mediul înconjurător, afectându-i cel mai mult pe cei mai vulnerabili dintre noi. Prin urmare, este de datoria noastră să avem grijă să curățăm aerul şi apa pentru generațiile prezente şi viitoare. Costurile lipsei de acțiune sunt mult mai mari decât costurile prevenirii. De aceea Comisia ia acum măsuri pentru a asigura o acțiune coordonată la nivelul UE şi a combate într-un mod mai eficace poluarea la sursă, atât la nivel local, cât şi transfrontalier”, spune comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Mai poți citi: Ursula von der Leyen, mesaj special pentru România, în contextul sprijinului oferit Republicii Moldova

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult