- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană refuză să comenteze propunerea de ridicare a controlului la frontierele dintre Bulgaria, România şi Grecia

29 Jan, 17:54 • Cornel Ghimeșan
Comisia Europeană a respins comentariile referitoare la o propunere privind eliminarea controalelor la frontierele terestre dintre Bulgaria, România și Grecia. Politicieni din cele trei țări au înaintat o scrisoare ministrului grec al migrației și azilului, Dimitris Kairidis, solicitând ridicarea controlului la frontiera Schengen.
Comisia Europeană refuză să comenteze propunerea de ridicare a controlului la frontierele dintre Bulgaria, România şi Grecia

Comisia Europeană refuză să comenteze propunerea de ridicare a controlului la frontierele dintre Bulgaria, România şi Grecia. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat: „Nu vom face comentarii despre conținutul unei scrisori care nici nu ne-a fost adresată și pe care nici nu am văzut-o”. Acesta a subliniat că funcționarea actuală a Schengen pentru România și Bulgaria este binecunoscută, iar orice speculații privind schimbări trebuie evitate.

Comisia Europeană, despre spaţiul Schengen

Anitta Hipper, colega lui Eric Mamer, a menționat că Consiliul a aprobat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen la sfârșitul anului trecut. Ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime va avea loc la 31 martie.

Citeşte şi: Noi reguli în 2024 pentru programul „Noua Casă”. Care sunt criteriile de acces şi cine beneficiază

Politicienii Vlad Gheorghe, Dacian Cioloș și Georgios Kyrtsos, împreună cu parlamentarul bulgar Daniel Lorer, au semnat o scrisoare către ministrul grec, argumentând că eliminarea controalelor va aduce beneficii economice, va facilita turismul și va îmbunătăți mediul înconjurător în zonele respective, transmite Agerpres.

Ei au subliniat sprijinul constant al Comisiei Europene pentru aderarea deplină a Bulgariei și României la Schengen și au evidențiat rezoluțiile favorabile adoptate de Parlamentul European. Totodată, au menționat solicitările sectoarelor turismului grec și HORECA pentru eliminarea controlului, susținând că aceasta ar stimula dezvoltarea economică în Grecia.

Semnatarii scrisorii au subliniat că pierderile economice și costurile ridicate de călătorie generate de controalele actuale la frontiere afectează companiile de transport și turiștii. Ei au argumentat că eliminarea controalelor va contribui la obiectivele UE privind reducerea emisiilor de CO2 și a poluării aerului.

Citeşte şi: O nouă ședință istorică la Guvern! Încep discuțiile oficiale privind alegerile anului 2024

În concluzie, politicienii au subliniat că implementarea rapidă a propunerii va întări încrederea reciprocă între cele trei țări și va spori eficiența colaborării în cadrul UE. Propunerea are potențialul de a aduce beneficii semnificative cetățenilor și de a consolida relațiile de bună vecinătate.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult