UPDATE: Preşedintele interimar, Ilie Bolojan a anunţat într-o conferinţă de presă deschiderea curţii şi a interiorului Palatului Cotroceni, pentru cetăţeni, începând de săptămâna viitoare.
„Fiecare final de săptămână, de vineri până duminică, vor fi deschise cetățenilor, în grădini, la Biserică. Este un semn de deschidere din partea Administrației Prezidențiale. Un punct important este și de a-i vedea pe militarii batalionului de gardă, astfel încât copiii noștri să se poată inspira din această elită a Armatei Române„, a spus Ilie Bolojan.
Preşedintele interimar a arătat că ”este un semn de respect faţă de cetăţenii României şi un semn de deschidere din partea Administraţiei Prezidenţiale”.
”Cred că un pas de bază în recâştigarea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului este asigurarea transparenţei, deschiderea acestora şi a respectului faţă de cetăţenii noştri”, a afirmat președintele Bolojan.
„Vizitatorii vor putea veni in curte vineri, sambata, duminica. Incepe de saptamana viitoare
Acces în curte – gratuit fără bilet. Au voie și câinii de talie mică
Vizitare muzeu Cotroceni – 50 de lei
Vizitare amândouă – 70 de leiSambata și duminică va fi și fanfara la platoul Marinescu, iar vineri-sâmbătă-duminică va fi schimb de gard
ă”, anunță Administrația Prezidențială.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Pe 28 februarie, în prima conferință de presă susținută la Cotroceni, Ilie Bolojan a anunțat că și partea Palatului Cotroceni în care se organizează întâlnirile oficiale va fi integrată în Muzeul Cotroceni și va fi deschisă publicului, iar din primăvară va fi deschisă pentru vizitare în regim gratuit și curtea Palatului Cotroceni.
În acest moment, cetățenii pot vizita doar Muzeul Cotroceni din incinta complexului, iar deschiderea complexului ar fi o premieră în primele trei decenii.
„Este o chestiune de transparență și de respect pentru cetățeni„, a spus Bolojan, la acea dată.
Această măsură este menită să ofere cetățenilor posibilitatea de a explora un simbol al istoriei și culturii naționale. Complexul Palat Cotroceni, care găzduiește Administrația Prezidențială, este una dintre cele mai importante clădiri istorice din România, iar deschiderea sa către public reprezintă un pas semnificativ în promovarea accesului liber la patrimoniul național.
În acest moment, doar Muzeul Cotroceni poate fi vizitat. Vizitele sunt contra cost, dar sunt și zile când se poate intra gratuit, pe baza unui act de identitate, cum ar fi Zilele Europene ale Patrimonului (21 septembrie).
Traseul expozițiilor:
Palatul Cotroceni se află într-un loc istoric cu o tradiţie de peste patru secole. Între anii 1679 – 1681, pe acest teren situat pe malul drept al Dâmboviței, pe dealul Cotroceni, domnitorul Șerban Cantacuzino a întemeiat o mănăstire, defrișând o parte din foștii codrii ai Vlăsiei.
În cadrul ctitoriei realizate de Domnitorul Şerban Cantacuzino se remarcau biserica „Adormirea Maicii Domnului“, asemănătoare tipologic bisericii episcopale din Curtea de Argeş, precum şi grandiosul palat domnesc, construit în stil baroc, specific civilizaţiei occidentale europene a acelor vremuri, se arată pe site-ul Muzeului Cotroceni.