- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consumul de gaze crește brusc! Producția internă este cu mult depășită de importuri și extracția din depozite!

27 Nov, 23:42 • Oprea Alina
Consumul de gaze a crescut brusc, astfel că vinerea trecută se prezenta a fi la 45 de milioane de metri cubi, față de astăzi, aproape 54 de milioane de metri cubi! A fost emis un scenariu astfel ca cetățenii și instituțiile publice să nu aibă periclitată alimentarea cu gaze!
Consumul de gaze crește brusc! Producția internă este cu mult depășită de importuri și extracția din depozite!

În decursul zilei de azi, consumul de gaze a avut parte de o creștere bruscă, la aproape 54 de milioane de metri cubi, pe fondul frigului, de unde, până vinerea trecută, acesta nu depășea 45 de milioane de metri cubi. Extracția din depozite de 20 de milioane de metri cubi, la care se adaugă 9,8 milioane de metri cubi importuri, în timp ce poducția curentă ajunge la aproximativ 24 de milioane de metri cubi, precum Romgaz, Petrom, BSOG.

Doar 1,4 milioane de metri cubi din cele 9,8 milioane de metri cubi importuri din Bulgaria reprezintă tranzit către Ungaria. În mod cert, vecinii nu mai simt nevoia de atât de multe gaze care tranzitează România, astfel cea mai mare parte a importului rămâne pentru consumul din statul român.

Citește mai multe despre: Preţurile gazelor cresc în Europa pe fondul prognozelor meteo şi al escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu

Consumul de gaze crește!

În contextul extracției din depozite, acestea erau pline la un procent de 103%, în urmă cu două săptămâni, la 20 de milioane de metri cubi pe zi, acum este aproape de capacitatea maximă, care este de 25, maxim 27 de milioane de metri cubi.

Consumul de gaze crește - sursă: Economedia
Consumul de gaze crește – sursă: Economedia

În România, astăzi, consumul de gaze a ajuns la aproape 55 de milioane de metri cubi. Astfel, la solicitarea Economedia, la data de 31 octombrie, Ministerul Energiei estima că maximul de consum pentru această iarnă ar fi 60 de milioane de metri cubi, însă la temperaturi de -20 de grade Celsius. Totuși, temperaturile nu au fost mai mici de -5 grade Celsius, astăzi, ca temperatură medie la nivel de țară.

A fost prezentat un scenariu de Energie, iar România s-ar putea baza pe o producție curentă de 24 de milioane de metri cubi, de o extracție din depozite de circa 27 de milioane de metri cubi, restul fiind acoperit din importuri. Foarte important de menționat este faptul că, fiind un asemenea scenariu, care este extrem, România ar avea nevoie, în continuare, de importuri pentru a-și putea acoperi consumul.

Totuși, dacă aceste importuri nu se prezintă a fi disponibile, mai există un scenariu pentru ca populația și instituțiile publice să nu aibă parte de surprize neplăcute. În speță, consumatorii industriali cu statutul de întreruptibil pot fi întrerupți temporar de la alimentarea cu gaze, ca aceste cantități să fie disponibilizate pentru populație, școli, spitale, rețele de termoficare, conform informațiilor comunicate de Economedia.

Citește mai multe despre: Importurile de gaze au scăzut cu peste 8%, în primele nouă luni din 2023. În schimb, producţia a crescut cu peste 3%