- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Creditele legate de ROBOR sunt un motiv de bucurie pentru români. Indicele bancar a rămas sub 7%

03 Mar, 12:11 • Lupu Alexandra
Veste bună pentru români! Indicele ROBOR a stagnat la 3 luni la 6.97%.
Creditele legate de ROBOR sunt un motiv de bucurie pentru români. Indicele bancar a rămas sub 7%

Românii care au creditele legate de ROBOR au un motiv de bucurie. Indicele bancar a stagnat sub cotația de 7%, susține profit.ro. Mai exact, acesta a atins valoarea de 6.97% la ora actuală, conform informațiilor publicate și actualizate pe parcursul zilei de astăzi de către BNR.

Indicele ROBOR a stagnat

ROBOR la 3 luni a rămas la 6.97%. Anunțul a fost făcut de BNR, care a publicat astăzi valoarea acestuia. Informația este de interes pentru românii care au credite în lei legate de indicele menționat. Acesta este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile și a rămas același, precum cel înregistrat în ședința trecută.

Citește și: Purtătorul de cuvânt al BNR anunță ce s-a întâmplat cu banii românilor pe timpul războiului din Ucraina. Cu cât a crescut rata pentru un credit în România și ce va urma în 2023

Un astfel de procent nu a mai fost atins încă din luna iunie a anului 2010. La începutul lui 2022, indicele era de 3.02%, iar în martie, atinsese 4.25%. Creșterea ROBOR a început încă din momentul în care Rusia a declarat război Ucrainei, mai exact, valoarea acestuia era de 3.56% înainte de conflict, respectiv, 3.61% la o zi după apariția situației politice externe. La 6 luni, indicele folosit pentru calcularea dobânzilor pentru creditele ipotecare în lei a rămas la 7.31%. La 12 luni, acesta a stagnat la 7.65%. Evoluția ROBOR este influențată considerabil de mai mulți factori, precum politica monetară evidențiată de BNR, inflația, politica fiscală și lichiditatea de pe piață.

Indicele ROBOR a stagnat
Indicele ROBOR a stagnat

Pentru creditele retail noi în lei a fost introdusă o nouă referință, IRCC, care a înlocuit ROBOR. Aceasta se aplică cu întârziere de un trimestru față de perioada de referință și este calculată în funcție de dobânda medie la care băncile aleg să se împrumute între ele.  Românii care au rate legate de ROBOR sunt informați zilnic despre valoarea atinsă de indice, aceasta fiind stabilită de BNR. Cuantumul este calculat folosind media aritmetică a cotațiilor prezentate de zeci de bănci selectate de reprezentanții instituției menționate anterior.

Te-ar putea interesa și: Depozitele în lei ale populației au depășit 179 de miliarde de lei. Creditul neguvernamental crește considerabil. Iată datele oficiale din partea BNR

Tags: