- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cresc costurile serviciilor de îngrijire a copiilor mici. Guvernele nu depun niciun efort pentru a ușura povara financiară resimţită de părinţi

30 Jan, 09:36 • Fundeanu Madalina
Costurile de îngrijire a copiilor mici explodează! Mamele rămân fără ajutor, guvernele nu iau măsuri pentru a le diminua povara financiară.
Cresc costurile serviciilor de îngrijire a copiilor mici. Guvernele nu depun niciun efort pentru a ușura povara financiară resimţită de părinţi

La nivel mondial, inflaţia în creş­tere determină o explozie a costurilor pentru serviciile de îngrijire a copiilor mici, relatează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Costurile de îngrijire a copiilor mici explodează! Mamele rămân fără ajutor

Costurile medii legate de servi­ciile de îngrijire şi educaţie a copiilor mici au fost cu 6% mai mari în 2023 faţă de anul anterior, relevă datele com­paniei ECA International, în timp ce în SUA creşterea a fost de 9%.

Inversarea acestei tendinţe este importantă pentru a scoate economiile din recesiune, a promova creşterea economică şi a crea societăţi mai echita­bile, însă, în prezent, multe guverne nu iau suficiente măsuri pentru a diminua povara financiară cu care se confruntă părinţii de copii mici.

Stresul este resimţit în cea mai mare măsură de femei, acestea fiind de obicei cele care îşi asumă majori­tatea responsabilităţilor de îngrijire a copiilor. În faţa opţiunii de a munci doar pentru a-şi permite serviciile de îngrijire a copiilor, femeile aleg să-şi reducă programul, renunţă la promo­vări sau renunţă cu totul la job.

Altele decid să aibă mai puţini copii sau să nu aibă niciun copil. Pre­si­u­nea de întoarcere la birou creşte stresul, multe mame fiind capabile să se alăture sau să rămână în câmpul muncii doar cu ajutorul unor aranja­mente flexibile.

Citește și: Valul de concedieri din IT continuă în 2024 chiar în timp ce giganții din domeniu se laudă cu rezultate istorice pe bursă

îngrijire copii
îngrijire copii

„Economia ca întreg plăteşte un preţ ridicat pentru faptul că lasă femeile în afara forţei de muncă. PIB-ul mondial ar putea fi cu aproximativ 10% mai mare dacă participarea femeilor la forţa de muncă ar fi egală cu cea a bărbaţilor“, spune Adriana Dupita, analist la Bloomberg Economics.

În SUA, 237 miliarde de dolari pe an se pierd estimativ din cauza femeilor care-şi reduc norma de lucru pentru a avea grijă de copii. În UE, cifra în cauză este de apro­ximativ 242 miliarde de euro. Studiu după studiu arată că participarea sporită a femeilor la forţa de muncă creşte producţia şi reduce nivelurile de inegalitate şi sărăcie extremă.

Ținând cont de beneficii, gu­vernele şi companiile experimentea­ză cu moduri de susţinere a părinţilor care muncesc. În Marea Britanie, de exemplu, unde mulţi angajatori oferă „plăţi mărite de maternitate“ pentru reţinerea mamelor noi, guvernul inten­ţionează să crească ratele subvenţionării serviciilor de îngrijire a copiilor.

Pe de altă parte, câtă vreme costurile rămân ridicate, toată lumea are de pierdut.

„Când vine vorba despre cum aleg femeile să trăiască, să muncească şi să-şi formeze familiile, costurile legate de serviciile de îngrijire a copiilor reprezintă principalul factor determinant“, declară Joeli Brearley, fondatoare a unei organizaţii de caritate britanice.

Americanii plătesc în prezent cel mai mult la nivel mondial pentru serviciile de îngrijire a copiilor mici ca procent din venituri, relevă ultimele cifre OCDE, iar acest procent este în creştere din cauza inflaţiei.

Parţial din această cauză, Statele Unite au unul dintre cele mai scăzute procente de femei în cadrul forţei de muncă din rândul ţărilor dezvoltate.

Vezi și: Se dau bani de la Ministerul Muncii. 16.000 de români vor beneficia de ajutor