- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Crește cota TVA în România! Marcel Boloş a dezvăluit planul Guvernului

18 Mar, 18:42 • Fundeanu Madalina
Marcel Boloș a anunțat că se gândește să crească cota TVA. Conform acestuia, modificările sunt necesare.
Crește cota TVA în România! Marcel Boloş a dezvăluit planul Guvernului

Marcel Boloș a anunțat că se gândește să crească cota TVA. Potrivit ministrului Finanţelor, aceste ajustări sunt necesare mai ales că ele au fost recomandate şi de Comisia Europeană, conform declarațiilor făcute pentru Antena 3 CNN.

Marcel Boloș, noi declarații privind creșterea cotei TVA în România

„Mă refer la anumite măsuri care privesc taxa pe valoare adăugată (n.r TVA). Aici avem și recomandarea pe care o are Banca Mondială și avem și aceste cote diferențiate pe care le practicăm. întâi de toate, cota standard este una dintre cele mai scăzute la nivelul Uniunii Europene.

Aceste re-ajustări în ceea ce privește cota standard de TVA și o singură cotă, așa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul ca să avem celălalt obiectiv dus la bun sfârșit, acela de reducere a impozitării muncii”, spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă aceste ajustări ar implica creşterea TVA-ului de la 9 la 19%, ministrul Finanţelor a răspuns:

„Este prematur de precizat care va fi soluția în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată. Poate fi o singură cotă standard sau poate fi vorba de anumite facilități care să fie trecută din cotele reduse în cota standard și, pe de altă parte, să avem asigurată finanțarea pentru categoriile de cheltuieli importante ale statului și mă refer aici la recalcularea pensiilor sau la majorările salariale”, a mai declarat Marcel Boloş.

Citește și: Românii vor fi înlocuiți de roboți și inteligența artificială! Avertisment din partea ministrului Economiei

TVA
TVA

În ceea ce privește creşterea cotei TVA în România, sociologul Vladimir Ionaşc a spus:

„Pentru Români vor însemna prețuri mai mari pentru partide. Probabil lucrul acesta se va întâmpla după 01 ianuarie 2025 nemaifiind alegeri foarte curând presiunea nu va fi atât de mare.

Probabil vor exista reacții din societate împotriva acestei decizii, dar cel puțin din ceea ce am înțeles eu din partea tuturor analiștilor economici fiscali toţi spun că anul viitor trebuie să ne așteptăm la astfel de lucruri, pentru că pe de o parte, din punct de vedere din punctul de vedere al încasărilor, al bugetului, România nu stă minunat și după acest an electoral probabil va trebui să existe niște ajustări.

Pe de altă parte, înțeleg că aceasta este una dintre solicitările celor de la OECD, dacă ne dorim să intrăm în OECD și înțeleg că ăsta e obiectivul nostru.

Deci trebuie să ne așteptăm ca anul viitor să existe multe modificări, inclusiv aceasta cu uniformizarea TVA-ului. Bine că ministrul, chiar dacă pentru coaliție, din punctul meu de vedere, la nivel de comunicare, este un dezastru, e bine că vine și anunță publicul din timp că se va întâmpla. De fiecare dată, domnia sa iese și de din casă, lucru pe care probabil cei din coaliție nu și-ar dori să apară în spaţiul public”, a spus sociologul Vladimir Ionaşc, pentru sursa menționată.

Vezi și: Salariile bugetarilor în ianuarie, duble față de estimările Guvernului. Cheltuielile au fost cu 21% mai mari, în loc de doar 11%