- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cristian Sporiș, din nou în funcția de președinte al Camerei de Comerț Americane în România. „Vom promova România ca destinație de investiții americane”

10 Apr, 11:48 • Fundeanu Madalina
Cristian Sporiș a fost reales președinte al Camerei de Comerț Americane în România. Planul său este să promoveze România ca destinație de investiții americane și să sprijine companiile românești care doresc să se internaționalizeze pe piața americană.
Cristian Sporiș, din nou în funcția de președinte al Camerei de Comerț Americane în România. „Vom promova România ca destinație de investiții americane”

Cristian Sporiș, vicepreședinte Raiffeisen Bank România, a fost reales președinte al Camerei de Comerț Americane în România – AmCham Romania pentru un nou an de mandat, anunță oganizația. Cristian Sporiș declară că planul său este să promoveze România ca destinație de investiții americane și să sprijine companiile românești care doresc să se internaționalizeze pe piața americană, conform Economedia.

Cristian Sporiș va promova România ca destinație de investiții americane

AmCham Romania anunță noua componență a Consiliului Director al organizației, în urma Adunării Generale a Membrilor de la finalul lunii martie.

Cristian Sporiș, Vice-President, Head of Corporate Banking – Raiffeisen Bank România a fost reales Președintele AmCham România pentru noul an de mandat.

Pe lângă Cristian Sporiș, au fost aleși Daniela Nemoianu, Senior Partner – Nemoianu Consulting Tax & Law și Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner – PwC România în funcția de Vice-Președinți, iar Luminița Runcan, Deputy CEO – Banca Transilvania, Trezorier.

În debutul noului mandat, președintele Cristian Sporiș transmite că vrea să promoveze România ca destinație de investiții americane și să sprijine companiile românești care doresc să se internaționalizeze pe piața americană.

„Pentru AmCham, 2024 este anul în care ne-am asumat o agendă intensă pentru sprijinirea cooperării economice cu Statele Unite ale Americii. În luna iunie vom duce “Forumul Economic SUA – România”, în premieră, la Washington D.C. Vom promova România ca destinație de investiții americane și este o vizibilitate de care țara noastră are nevoie ca să devină o bază importantă pentru companiile care se vor angaja în efortul de reconstrucție a Ucrainei.

În aceeași perioadă, în oglindă cu promovarea României ca destinație pentru investitorii americani, susținem companiile românești care doresc să se internaționalizeze pe piața americană, în contextul celui mai mare summit de investiții – SelectUSA. Suntem de asemenea parte a efortului comun susținut de ambele administrații ca România să îndeplinească criteriile pentru includerea în programul U.S. Visa Waiver.

Toți angajații companiilor membre AmCham beneficiază de un canal prioritar pentru programarea interviurilor de solicitare a vizelor SUA, ceea ce le oferă cel mai favorabil context de a aplica pentru o viză SUA acum ca să poată călători fără această grijă oricând vor avea nevoie în viitor.”, a declarat Cristian Sporiș.

„În direcția creșterii rating-ului investițional considerăm procesul de aderare a României la OCDE un obiectiv strategic de țară care trebuie urmărit cu același angajament cu atât mai mult într-un an electoral, pentru a ne putea încadra în traiectoria asumată și a putea beneficia la timp de acest statut.

Desigur, pentru că toate aceste obiective impun un ritm susținut de reforme și investiții, o politică fiscal bugetară prudentă, și un climat investițional transparent și predictibil, vom rămâne în prima linie a dialogului public-privat, pentru a susține în mod constructiv viziunea comunității noastre de afaceri”, a mai transmis Cristian Sporiș.

Citește și: Programul Start-Up Nation 2024. Care sunt ultimele noutăți legate de finanțarea de 250.000 de lei

Cristian Sporiș
Cristian Sporiș

Discutând despre prioritățile pentru noul mandat, Daniela Nemoianu, Vicepreședintele AmCham România, aduce în atenție câteva din temele centrale pentru comunitatea de afaceri și pentru dezvoltarea economiei în ansamblu.

„În viziunea AmCham 2024 este un an determinant și pentru valorificarea la maximum a finanțării europene, atât din PNRR, cât și din programele operaționale. Investițiile în infrastructura de transport, educație, sănătate, energie, digitalizare, tranziție verde, cu alte cuvinte în tot ce ține de calitatea vieții și de competitivitate economică, trebuie să continue pentru că aduc valoare în prezent, prin efectul de multiplicare în economie, și sunt condiții necesare pentru prosperitate în viitor.

Un pilon esențial pentru competitivitatea României este capitalul uman. AmCham a tras un semnal de alarmă cu privire la amploarea și costul deficitului calitativ și cantitativ de forță de muncă, care impun intervenții urgente. Vom aprofunda anul acesta una dintre cauzele sistemice ale crizei pe care o resimte mediul de afaceri, și anume rata foarte ridicată de abandon școlar timpuriu.

Un alt proiect AmCham de sine stătător care a ajuns la o nouă etapă de dezvoltare este Bucharest International Arbitration Court – BIAC, o alternativă reală și eficientă pentru soluționarea cu celeritate a litigiilor comerciale, accesibilă companiilor indiferent dacă sunt afiliate la AmCham sau nu”, a spus Nemoianu.

Dinu Bumbăcea, Vice-Președintele AmCham Romania, anunță o serie de priorități care vizează atât proiecte fanion, dar și alte inițiative care se vor regăsi pe agenda AmCham.

„2024 este un an electoral, ceea ce înseamnă că AmCham va aduce în atenția mediului politic și decizional viziunea membrilor și o serie de direcții strategice pentru dezvoltarea României în orizontul următorilor 4 ani.

“Priorități pentru România” lansat de AmCham în fiecare an cu alegeri generale și prezidențiale oferă o foaie de parcurs atât pentru economie în ansamblu, dar și pentru sectoarele care fie au cea mai mare pondere în economie, sau cel mai mare potențial de creștere și atragere de capital.

“Priorități pentru România” este invitația AmCham de a ancora dezvoltarea viitoare într-o viziune coerentă, asumată transpartinic, și în același timp în continuă corelare cu dinamica regională și cu mega-tendințele care impun direcția în economia globală”, a spus Bumbăcea.

„Separat, vom analiza oferta investițională a României pentru a identifica cele mai relevante avantaje competitive care pot propulsa relevanța și rolul României la nivel regional și european, și desigur în cooperarea economică cu SUA.

Resursele în domenii precum energia sau performanța din domeniul tech de până acum nu sunt suficiente în sine pentru a menține același ritm de creștere sau competitivitate față de țările din regiune.

Suntem în egală măsură preocupați și de prioritățile pe care companiile le au pe termen scurt, și prin intermediul ediției de a anul acesta a AmCham Business Barometer vom vedea care a fost impactul politicilor fiscale și economice de anul trecut asupra rezultatelor operaționale pentru 2023 dar și asupra planurilor de investiții”, a completat Bumbăcea.

Camera de Comerț Americană în România – AmCham Romania reprezintă peste 560 de companii americane, internaționale și românești din 32 de sectoare economice. Companiile membre AmCham au împreună peste 250.000 de locuri de muncă și generează o cifră de afaceri cumulată de peste 65 miliarde EUR.

Vezi și: Cererea globală de oţel ar urma să crească cu aproape 2%, până la 1,793 miliarde de tone metrice, în 2024