- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poți rămâne rapid fără 45.000 de lei. Amendă record pentru un lucru ce părea poate nesemnificativ

28 Jan, 15:14 • Stefan Simion
Românii pot lua amendă de zeci de mii de lei destul de ușor. Legea privind regimul deșeurilor a fost schimbată.
Cum poți rămâne rapid fără 45.000 de lei. Amendă record pentru un lucru ce părea poate nesemnificativ

Legea privind regimul deșeurilor a fost schimbată luna aceasta, fiind adăugate noi situații în care se pot aplica sancțiuni pentru nerespectarea acesteia. Au fost majorate și o serie de amenzi, anunță Bugetul.

Cât de ușor poți lua o amendă de 45.000 de lei

În acest sens, pentru incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect ori pentru îngroparea deșeurilor, amenzile ajung acum până la 45.000 de lei. Anul trecut, OUG 92/2021 legată de regimul deșeurilor a fost modificată.

Mai mult, incendierea oricărui tip de deșeu și/ sau substanță ori obiect a fost considerată infracțiune, ce putea fi pedepsită cu închisoarea de la trei la cinci ani sau cu amendă.

Citește și: România nu poate „supraviețui” fără angajatorii străini! Companiile cer Guvernului recrutarea suplimentară a zeci de mii de lucrători

Plată amendă / foto sugestivă
Plată amendă / foto sugestivă

În trecut, arderea deșeurilor putea aduce persoanelor fizice doar amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Acum însă, prin noul document de lege cu nr. 17/2023, OUG 92/2021 a fost modificată din nou. Amenzile ce pot fi aplicate acum în aceste cazuri persoanelor fizice sunt cuprinse între 30.000 lei și 45.000 de lei.

Mai mult, în afară de eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, acum sunt interzise și deținerea ori păstrarea lor în afara spațiilor speciale.

Prin noua lege, în 2023 se aplică sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite la săvârșirea contravenției pentru abandonarea/ aruncarea/ eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, incendierea deșeurilor ori îngroparea deșeurilor, după caz.

Conform documentului, „abandonarea deșeurilor reprezintă părăsirea sau debarasarea de către o persoană fizică ori juridică a acestora și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile unde au fost generate, iar aruncarea reprezintă debarasarea de către o persoană fizică ori juridică a deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile, altele decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea acestora”.

Te mai poate interesa și: DOCUMENT. Românii nu mai au voie să dețină mai mulți porci. Guvernul anunță câte animale mai pot fi ținute într-o curte

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult