- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poți să dai lovitura investind în argint. Cererea a crescut cu peste 12% în ultimii ani

15 May, 16:36 • Fundeanu Madalina
În ultimii 9 ani, cererea de argint a crescut cu peste 12%. Iată cum te poți îmbogăți din acest metal prețios!
Cum poți să dai lovitura investind în argint. Cererea a crescut cu peste 12% în ultimii ani

Prețul argintului a crescut cu 20% încă de la începutul anului, într-un context marcat de producție deficitară și o cerere tot mai mare, conform unui comunicat emis de grupul Tavex, citat de PlayTech.ro. Majorarea are loc în urma unei cereri care ia avânt mai ales în sectoarele industriale, precum panourile fotovoltaice și mașinile electrice.

Cât de mult a crescut prețul argintului

În ultimii 9 ani, cererea de argint a crescut cu mai mult de 12%,  o contribuție semnificativă venind din partea industriei electronice, care a înregistrat o creștere de peste 63% în cererea dintre anii 2015 și 2023. Aici se mai adaugă și nevoia constantă de componente electronice și tehnologii verzi.

Având un randament mediu anual de 9% în ultimele două decenii, argintul pare a fi instrumentul perfect de protecție împotriva inflației. Chiar dacă este al doilea metal cel mai folosit în lume, după petrol, acesta este extras ca un subprodus, ceea ce limitează oferta. Aproximativ 70% din producția mondială a acestui metal prețios este generată ca un produs secundar în timpul extracției altor metale.

Ai mai putea citi: Lovitură fără precedent pentru românii cu credite la bancă. Plătesc DUBLU

argint
argint

Perspective de investiție și impedimentele actuale

Pe lângă creșterea permanentă a prețului și a cererii, achiziționarea acestui metal în Europa este afectată de impozitarea cu TVA, care are un impact semnificativ asupra prețului final pentru investitori. Pe de altă parte, experții recomandă deținerea argintului pe termen lung, de minim cinci ani, pentru a compensa diferența de preț generată de TVA și pentru a obține un randament care să depășească rata inflației.

În vreme ce economia globală se îndreaptă către o direcție mai sustenabilă, cererea de argint este în creștere, alimentată de nevoia de tehnologii verzi și componente electronice. Chiar și așa, deficitele constante și impunerea taxelor cum ar fi TVA-ul în anumite regiuni pot avea un impact pe termen scurt pe piața argintului. În schimb, pe termen lung, este de așteptat ca prețul acestuia să continue să se majoreze, ținând cont de cererea tot mai mare, dar și limitările producției.

Valoarea acestuia nu este dată doar de prețul său pe piața mondială, ci este susținută de mai multe aspecte, așa cum sunt cererea industrială care crește, utilizarea sa în tehnologii avansate și în producția de energie verde, precum și rolul său în diversificarea portofoliilor de investiții.

Argintul nu este apreciat doar pentru aspectul și utilitatea în fabricarea bijuteriilor, ci și pentru rolul său strategic în industriile electronice, medicină și energie solară. Acest metal oferă investitorilor o alternativă perfectă la aur, cu perspective de creștere pe termen lung.

Vezi mai multe știri: Un economist dă de pământ cu românii săraci! Caramitru: „Nu te complace în sărăcie. Nu e vina nimănui că nu o duci bine”