- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Curs BNR 29 mai. Banca Națională confirmă modificările pentru românii cu credite în LEI

29 May, 11:08 • Bumbeneci Diana
Banca Națională anunță noul curs BNR 29 mai. Sunt vizați românii cu credite la bancă.
Curs BNR 29 mai. Banca Națională confirmă modificările pentru românii cu credite în LEI

Curs BNR 29 mai

. Banca Națională a României anunță evoluția ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

Curs BNR 29 mai

Potrivit noului curs BNR, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,04%. Indicele ROBOR la 6 luni a ajuns astăzi ala 6,06%. De partea cealaltă, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96% la 5,8%.

Vezi și: Curs BNR 28 mai. Anunțul momentului pentru românii care împrumuturi în LEI la bancă

Curs BNR 29 mai
Curs BNR 29 mai

Diferența dintre ROBOR și IRCC

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) sunt doi indici folosiți în România pentru a determina ratele dobânzilor la credite, dar prezintă diferențe semnificative în modul de calcul și utilizare. ROBOR reprezintă media dobânzilor la care băncile comerciale din România se împrumută între ele pe piața interbancară. Este actualizat zilnic de Banca Națională a României (BNR) și reflectă condițiile de pe piața financiară. ROBOR este utilizat în special pentru stabilirea dobânzilor variabile la creditele acordate înainte de introducerea IRCC.

Pe de altă parte, IRCC a fost introdus în mai 2019 ca parte a unei reforme menite să facă dobânzile la creditele pentru consumatori mai transparente și mai previzibile. IRCC se calculează trimestrial și reprezintă media ponderată a ratelor dobânzilor pentru tranzacțiile interbancare efectuate de bănci într-un anumit trimestru, oferind o imagine mai stabilă a costului creditului. Aceasta înseamnă că, spre deosebire de ROBOR, IRCC este mai puțin volatil și este considerat mai favorabil pentru consumatori, deoarece fluctuațiile pieței se reflectă mai lent în ratele dobânzilor la credite.

Principala diferență între ROBOR și IRCC constă în metodologia de calcul și frecvența actualizării. ROBOR, fiind actualizat zilnic, poate fi influențat mai rapid de schimbările de pe piața interbancară, ceea ce poate duce la fluctuații mai mari ale ratelor dobânzilor. IRCC, cu o actualizare trimestrială bazată pe medii ponderate, oferă o mai mare stabilitate și predictibilitate pentru consumatori, reducând riscul unor creșteri bruște ale ratelor dobânzilor. Această stabilitate a fost un factor cheie în alegerea IRCC ca indice de referință pentru creditele noi acordate consumatorilor.

Mugur Isărescu anunță de ce nu scad ratele românilor

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a discutat un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară, dar este nevoie de două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos, după creşterea din ianuarie, a afirmat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.

„Mai fac un comentariu aici, pentru că înţeleg că preocupă opinia publică. Cu două prognoze de inflaţie aproape similare, din punctul nostru de vedere, deci clar în jos, şi cu obiectivul de a ne atinge ţinta (de inflaţie – n. r.) bineînţeles că am discutat şi o traiectorie sau, să nu zic prognoză, un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară. Dar, atenţie, avem acest comportament în sus din luna ianuarie.

Ne trebuie cel puţin două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos. Şi să nu uităm că am adoptat această politică de a lăsa lichiditatea să fie absorbită zilnic la rata de depozit la 6%, nu la 7%. Deci, practic, pentru mai mult de un an, de acolo începem să calculăm. Şi dobânzile în piaţă, IRCC-ul de mai multă vreme, dar acum şi ROBOR-ul, se situează la în jur de 6%”, a spus Mugur Isărescu.

Citește și: Anunțul care va bucura toți românii. Ministrul Florin Barbu: „Au intrat banii în conturi”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult