- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizia momentului în UE. Statele membre au votat prima lege care elimină înlocuirea oamenilor cu inteligența artificială

02 Feb, 22:17 • Fundeanu Madalina
Noua legislaţie UE de reglementare în ceea ce privește inteligența artificială. „Legea AI” stabileşte primele reguli de pe planetă asupra inteligenţei artificiale, pentru a o face mai sigură.
Decizia momentului în UE. Statele membre au votat prima lege care elimină înlocuirea oamenilor cu inteligența artificială

Statele UE au aprobat vineri o legislaţie inedită la nivel mondial de reglementare în ceea ce privește inteligența artificială (AI), la capătul unor negocieri intense, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, potrivit AFP, citat de știripesurse.ro.

Chiar dacă textul a fost aprobat în unanimitate, anumite state membre, cum ar fi Germania şi Franţa, au emis preocupări, de care s-a ţinut cont în versiunea finală a textului.

Noua legislaţie UE de reglementare în ceea ce privește inteligența artificială

„Această „Lege AI” este o etapă fundamentală, care stabileşte primele reguli de pe planetă asupra inteligenţei artificiale, pentru a o face mai sigură şi respectuoasă faţă de drepturile omului”, afirmă preşedinţia belgiană.

Comisarul european Thierry Breton, care s-a ocupat de problema care vizează inteligența artificială, a salutat o „reglementare istorică, o premieră mondială”.

Te-ar putea interesa și: Noi reguli privind racordarea pe bază de licitație a locurilor de producere a energiei electrice! ANRE a pus în dezbatere publică proiectul

AI- inteligenţa artificială
inteligenţa artificială

Comisia Europeană a prezentat primul proiect de „Lege AI” în aprilie 2021. Însă apariţia la sfârşitul anului 2022 a robotului conversaţional ChatGPT, realizat de compania americană OpenAI şi care poate să întocmească texte sau traduceri în numai câteva secunde, a dat demersului o nouă dimensiune. Acest sistem, la fel ca acelea ce pot crea sunete sau imagini, a dezvăluit publicului imensul potenţial pe care îl are inteligența artificială, dar şi riscurile sale, cum ar fi difuzarea pe reţelele de socializare a unor fotografii contrafăcute, dar care la prima vedere par autentice.

Franţa şi Germania au insistat ca legislaţia europeană să protejeze companiile start-up specializate în inteligența artificială, pentru a fi create premisele apariţiei unor viitori „lideri europeni” în acest sector.

Cât despre inteligenţele artificiale generative, cele care pot produce texte, sunete sau imagini la cerere, regulile vor fi impuse – conform textului adoptat – tuturor pentru asigurarea calităţii datelor utilizate în stabilirea algoritmilor şi pentru a verifica respectarea legislaţiei europene privind drepturile de autor. De asemenea, dezvoltatorii vor trebui să precizeze că sunetele, imaginile şi textele produse de AI sunt artificiale.

În plus, sistemele considerare având un „risc înalt” – mai exact cele din domenii sensibile precum infrastructurile critice, educaţia, resursele umane, ordinea publică etc. – vor fi supuse unei serii de obligaţii, cum este aceea ca maşina să fie controlată uman, să fie întocmită o documentaţie tehnică sau să fie constituit un sistem de gestionare a riscurilor.

Vezi și: Taxe pe carbon. Recomandările FMI pentru a reduce deficitul bugetar