- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Deficit record şi tendinţe economice în primele două luni ale anului 2024. Ce implicări are această situaţie

26 Mar, 19:39 • Cornel Ghimeșan
Guvernul României a raportat un deficit bugetar istoric pentru primele două luni ale anului 2024, înregistrând un sumar de 28,99 miliarde lei, reprezentând 1,67% din PIB. Acesta este un salt semnificativ față de aceeași perioadă a anului precedent, când deficitul a fost de 17,04 miliarde lei, reprezentând 1,07% din PIB. Conform declarațiilor Ministerului Finanțelor, acest deficit este în mare parte atribuit cheltuielilor semnificative pentru înarmare și alocărilor mari în sectorul sănătății.
Deficit record şi tendinţe economice în primele două luni ale anului 2024. Ce implicări are această situaţie

Deficit record şi tendinţe economice în primele două luni ale anului 2024. Analizele efectuate de către profit.ro confirmă că acest nivel de deficit este fără precedent pentru primele două luni ale anului, atât în ceea ce privește procentajul din PIB, cât și suma absolută. Cheltuielile pentru înarmare sunt raportate ca fiind parte a cheltuielilor pentru investiții, care au înregistrat o creștere de peste două ori, ajungând la 17,1 miliarde lei, din care 13 miliarde lei provin din bugetul de stat, iar restul din fonduri UE.

Deficit record şi tendinţe economice în primele două luni ale anului 2024

Pentru întregul an 2024, se estimează un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei (5% din PIB în termeni cash), față de 89,9 miliarde lei (5,68% din PIB) înregistrat în anul precedent. Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la realizarea acestei estimări, având în vedere contextul unui an electoral și riscurile asociate posibilelor derapaje în cheltuielile statului.

În ceea ce privește veniturile, acestea au înregistrat o creștere semnificativă în primele două luni ale anului 2024, totalizând 86,67 miliarde lei, cu o creștere de 17,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșterea veniturilor a fost susținută în principal de încasările din contribuții de asigurări, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii și accize.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu anunță surpriza colosală făcută de România în Europa. „Din punctul meu de vedere, cred că cea mai mare creştere din Europa”

În ceea ce privește încasările din impozitul pe salarii și venituri, acestea au totalizat 7,74 miliarde lei, înregistrând o creștere de 8,1% față de anul precedent. Încasările din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 23,6%, datorită modificărilor legislative și majorărilor salariale intervenite în perioada respectivă.

Contribuțiile de asigurări au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă, ajungând la 30,23 miliarde lei, cu o creștere de 25,4% față de anul precedent. Această evoluție pozitivă a fost influențată de modificările legislative și majorările salariale, dar și de restituirea sumelor reținute cu titlul de CASS din veniturile din pensii.

Citeşte şi: Salariul minim se schimbă de la 1 iulie 2024. Simona Bucura Oprescu: „Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv”

În ansamblu, situația economică din primele două luni ale anului 2024 reflectă atât provocări, cât și oportunități pentru Guvernul României, necesitând gestionarea atentă a resurselor și o strategie clară pentru menținerea stabilității financiare în contextul unei economii în schimbare și al unui an electoral tensionat.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult