- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Directorul ANM, anunț de ultimă oră cu privire la ciclonul care face dezastru în Europa. Ce se va întâmpla în România

18 May, 10:04 • Stefan Simion
Elena Mateescu, anunţ major despre ciclonul care a facut prăpăd în Europa. A fost anunțată prognoza meteo actualizată pe regiuni.
Directorul ANM, anunț de ultimă oră cu privire la ciclonul care face dezastru în Europa. Ce se va întâmpla în România

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat care va fi situaţia în România pe măsură ce ciclonul mediteranean, care a făcut prăpăd în mai multe ţări din Europa, se apropie şi de noi, conform Antena3.

Noi detalii despre ciclonul din Europa

Ciclonul mediteranean care a lovit Italia, a provocat prăpăd. Opt oameni au murit, în timp ce 5.000 au fost evacuați din calea șuvoaielor. Mulți dintre ei au fost preluați de elicoptere după ce s-au refugiat pe acoperișuri. Între timp, meteorologii au emis cod roșu de vânt puternic în Croaţia și de inundații în Cehia și Slovacia.

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat care este situaţia în țara noastră și ce va urma pe viitor.

„Într-adevăr, vorbim despre un ciclon format și dezvoltat în Mediterană, dar care a fost activ în mod special deasupra Italiei și în zona Mării Adriatice, fapt care a determinat cantități importante de precipitații, în special în zonele unde am avut atenționări meteorologice de cod roșu și vorbim aici de Italia, pentru că valorile cantităților de precipitații în 24h au depășit 100-130, s-au apropiat chiar de 200l/m² în condițiile în care regiunile respective, după cum știm, nu beneficiază de un aport bogat în precipitații, ca să vorbim de un regim biometric optim în această parte a Europei, Europa de Sud”, anunță ANM.

Elena Mateescu, detalii despre ciclon
Elena Mateescu, detalii despre ciclon

Vezi și: Meteo 18-19 mai. Se schimbă radical vremea radical în România

Practic a plouat, într-adevăr cât în șase luni. Sistemul s-a dezvoltat practic și a afectat și alte zone din Europa Centrală și vorbim inclusiv de Croația, acolo unde astăzi a fost în vigoare o avertizare meteorologică de cod roșu, pentru că și în aceste zone cantitățile au fost în unele însemnate, au fost și intensificări ale vântului puternice.

„Este posibil, într-adevăr, prin deplasarea către zona de est ca fenomenele de instabilitate să continue și în țara noastră ca urmare a ciclonului dezvoltat în ultimele 24-48-72h în zona Mediteranei și deasupra, cu efecte deasupra Italiei și în zona Mării Adriatice. Noi am fost la periferia estică de această dată a ciclonului format a adus cantități importante de precipitații în zona țării noastre, în special în jumătatea sud-vestică a țării.

Am contat pe valori care au depăși la nivel local 25-30l/m² sau chiar 30-40l/m² în continuare ploile vor fi de interes, în special în Oltenia, în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania în această noapte și pe parcursul zilei de mâine, pentru că ne mai așteptăm la valori ale cantităților de precipitații pe secvențe scurte de timp, de peste 15-25l/m² vom avea o ușoară pauză, dar nu vor lipsi precipitațiile, pentru că mai ales în zona de munte și în zona submontană vor mai fi posibile averse torențiale, pentru că și vremea se va încălzi. Dacă mâine vom conta pe valori care vor mai depăși 25 grade, doar în partea de sud-est și est a țării, răcirea va fi de interes în vest, în sud-vest și în sud.

În sud-vest menționăm valori care se vor situa între 17-20 grade, dar vineri și mai ales sâmbătă, deja vom conta din nou pe valori de șapte-27-28 grade.

După această perioadă ușoară de relaxare s-o numim așa, cu precipitații la nivel local pentru acest sfârșit de săptămână, debutul săptămânii viitoare va fi din nou de interes, pentru că estimările ne arată posibilitatea ca intervalul 22-29 mai, iată până spre finele primăverii, să vorbim în continuare de precipitații mai însemnate cantitativ în zona de sud-est și sud-est a țării cu risc de inundații deja cantități mai mari de 30-40l/m² în condiții în mai puțin de un interval scurt, de o oră. Cu siguranță situațiile vor fi de natură hidrologică, dar monitorizarea vor face colegii hidrologi în baza estimărilor privind precipitațiile”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi: Este oficial! Ministrul de Finanțe anunță cum se va face cumulul pensiei cu salariul! „Instituțiile de stat au început să înțeleagă mai bine rolul”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult