- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dispute aprinse pe tema metroului din București. Sorin Grindeanu dă vina pe Nicușor Dan: „Eu i-am cerut să preia metroul”

22 Mar, 13:01 • Bumbeneci Diana
Sorin Grindeanu susține că trenurile pentru metrou trebuiau livrate României în 2023. Oficialul de la Ministerul Transporturilor susține că de vină pentru situație este Nicușor Dan.
Dispute aprinse pe tema metroului din București. Sorin Grindeanu dă vina pe Nicușor Dan: „Eu i-am cerut să preia metroul”

Ministrul Transporturilor

, Sorin Grindeanu, a declanșat nebunia! Compania franceză Alstom este cea care va achita României penalități de minim 20 de milioane de euro. Sorin Grindeanu spune că România nu poate face mai mult în acest scandal, însă lucrurile trebuie să se rezolve.

Sorin Grindeanu: Trenurile pentru metrou trebuiau livrate României în 2023

„Penalitățile depășesc 20 de milioane de euro. Noi nu avem altă soluție, eu și colegii mei nu putem face. Explicațiile celor care trebuie să livreze garniturile de tren variază, de la războiul din Ucraina sau rute comerciale. Pe noi nu se înteresează aceste lucruri, penalitățile depășesc 20 de milioane de euro”, a spus Sorin Grindeanu.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, nu vrea să preia metroul la el

„Cum poți să vorbești de un sistem integrat de transport fără metrou în București? Eu i-am cerut domnului Nicușor Dan să preia metroul. Locul nu e la Ministerul Transporturilor, ci la Primăria Capitalei!”, a izbucnit Grindeanu pe șantierul A7.

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

Ai putea citi: Sorin Grindeanu dă de pământ cu CNIR: „Nu se mai poate așa! Nu sunt în stare”

Declarația completă pe această temă

Întrebat de reporteri legat de lucrările la metrou, în ce stadiu este linia Eroilor-Pantelimon?

„Mie îmi place că venim aici, pe autostrada A7, şi vorbim de Pantelimon, dar cred că sunt și… colegii or să vă răspundă în mod separat, dar totuși pe A7 cred eu că – și aici la granița dintre Vrancea și Bacău, suntem foarte interesați de această autostradă.

Să știți că la metrou s-a reușit un lucru, în mare vreau să vă spun, să știți că s-a reușit un lucru foarte bun, faptul că – și aici țin să mulțumesc guvernului japonez și tuturor autorităților din Japonia care, sigur, nu e vorba de lucrarea de care amintiți dumneavoastră, dar țin să subliniez acest lucru, da, care au avut răbdare cu noi, pentru că în anul 2021, trecător pe la Ministerul Transportului, a fost un ministru care a spus că „nu e important pentru București și pentru România să facem legătură de la M6”, știți, Băneasa și să facă legătura la aeroport. Şi a spus că acel proiect nu mai trebuie să fie realizat.

Eu cred că orice capitală modernă are nevoie de o legătură cu metroul până la aeroport. Am mulțumit și eu și colegii mei și când era domnul Ciucă prim-ministru și acum domnul prim-ministru Ciolacu pentru răbdare, pentru că au continuat finanțarea. Deci e un lucru important. Dacă ne-am fi luat după ideile năstrușnice ale unor trecători miniștri acolo, nu mai aveam finanțare. Așa că, încheind acest subiect legat de metrou, să știți că încerc să și descentralizez aceste lucrări.

Mai mult decât atât, ce am anunțat nu o dată, ci de mai multe ori, locul metroului nu este la Ministerul Transporturilor. Este la Primăria Generală a Capitalei. Eu îl rog de doi ani de zile pe Nicușor Dan să preia metroul. Sunt absolut uimit. E singurul primar de după revoluție care n-a vrut și nu vrea să preia metroul.

Nu poți să discuți de un sistem integrat de transport în București fără metrou. Din acest punct de vedere, metroul trebuie să meargă la Primăria Generală. Nu înțeleg de ce refuză. I-am spus, cu toate alocările bugetare… Vă rog să vă aduceți aminte campania din 2020, când ne desemna sistemul integrat de transport din București, care includea metroul. Cum poți să vorbești de un sistem integrat de transport fără metrou? Îl invit încă o dată. Sigur, cât mai are… O lună, o lună și ceva”, este răspunsul integral oferit de Sorin Grindeanu.

Ai mai putea citi: Marcel Ciolacu dă vestea cea mare despre Autostrada Moldovei A7. „Până la sfârșitul anului vom deschide circulației”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult