- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Divorț 2023. Cât costă și care sunt actele de care ai nevoie

18 Feb, 14:40 • Stefan Simion
Cât costă divorțul în 2023 și actele de care ai nevoie. Iată ce este de făcut dacă ai și copii minori.
Divorț 2023. Cât costă și care sunt actele de care ai nevoie

Bunurile de bază și facturile nu sunt singurele care s-au scumpit. Pentru anul 2023, se pare că inclusiv valoarea divorțului a crescut, citează cancan.ro.

Sumele implicate într-un divorț în 2023 variază în funcție de modalitatea pe care soții o aleg pentru a încheia căsnicia. Astfel, costurile se adaptează fiecărui caz în parte. Mai ales dacă persoanele în cauză au copii, actele și taxele impuse se modifică.

Ce este bine de știut pentru divorț 2023

Pentru separarea la notar, soții trebuie să se prezinte cu certificatele de identitate, de căsătorie și, dacă este cazul, certificatul de naștere al copilului minor. După depunerea actelor, persoanele în cauză primesc 30 de zile de gândire, înainte de a fi oficializată separarea. Această perioadă are rolul de a le oferi soților timp să decidă dacă aceasta este singura soluție la care pot apela.

Citește și: Ne căsătorim ca să divorțăm. Iată orașul din România unde sunt mai multe separări decât legăminte. Concubinajul, cea mai bună soluție

În 2023, prețul unui divorț pornește de la 700 lei. Drept urmare, separarea unui cuplu din care nu au rezultat copii minori valorează 795 lei. În această sumă este inclus onorariul notarului (714 lei), tariful de înregistrare la Registrul Național al Cererilor de Divorț (59,7 lei), dar și copiile legalizate pentru certificatul de căsătorie și pentru cele de naștere ale soților.

divorț
divorț

Dacă vorbim despre divorțul la notar atunci când există copiii, lucrurile se schimbă. Persoanele în cauză trebuie să decidă care este numele de familie pe care minorii îl vor păstra, și de asemenea, care va fi adresa de domiciliu a acestora. În această situație complicată, inclusiv costurile se schimbă.

Onorariul pentru divorț este de 1190 lei, și de asemenea, trebuie să se achite și o taxă pentru „condiții”, în sensul în care se stabilește numele de familie al minorului și adresa la care urmează să locuiască, în valoare de 178,5 lei. Taxa de înregistrare la Registrul Național al Cererilor de Divorț este de 60 lei, și bineînțeles, în suma totală se include și legalizarea certificatului de naștere al copilului și al soților, dar și a certificatului de căsătorie.

Vezi și: Povestea românilor „divorțați” definitiv de România, din cauza sărăciei: „Aici nu duci lipsă pentru ziua de mâine” / Amintiri triste din pribegie

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult