- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Doar 1 din 3 firme din România fac angajări cu salariul „la vedere”. Care sunt domeniile în care se câștigă cel mai bine?

15 May, 17:58 • Adrian Popovici
O analiză recentă arată că doar 1 din 3 anunțuri de pe o platformă de recrutare din țara noastră oferă candidaților detalii despre salariul oferit.
Doar 1 din 3 firme din România fac angajări cu salariul „la vedere”. Care sunt domeniile în care se câștigă cel mai bine?

Odată cu schimbarea directivelor Uniunii Europene din domeniul muncii, firmele din întreg spațiul comunitar sunt obligate ca în timp să nu mai publice anunțuri de angajare fără a le arăta celor interesați cât ar urma să fie plătiți într-un post. Cu toate acestea, după cum arată un sondaj recent al eJobs, doar 1 din 3 firme din țara noastră fac angajări cu salariul „la vedere”, după cum transmite Agerpres.

După cum arată sursa citată, doar unul din trei anunțuri de angajare de pe o platformă populară de recrutare din țara noastră a inclus și detalii concrete despre salariul oferit. Mai exact, în primele trei luni ale acestui an, pe această platformă au fost publicate peste 110.000 de posturi disponibile, dintre care doar 37.000 au inclus detalii despre salariul oferit.

Potrivit datelor centralizate de eJobs, majoritatea anunțurilor publicate, adică 83%, aparțineau angajatorilor din România, în timp ce 13,2% erau oferite de companii străine și 3,9% se încadrau în categoria locurilor de muncă remote.

În prezent, aproape 8.000 de posturi pe care se face recrutare prin pe eJobs.ro includ și salariul, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din totalul locurilor de muncă disponibile.

Doar 1 din 3 firme face angajări cu salariul „la vedere”
Doar 1 din 3 firme face angajări cu salariul „la vedere”

Te-ar putea interesa și: Salariile la Kaufland, aproape ca ale unui debutant în IT. Retailerul face angajări pe aceste posturi

Care sunt domeniile în care recrutarea se face cu salariul „la vedere”?

Conform analizei prezentate de eJobs, sectoarele care au înregistrat cea mai mare transparență în ceea ce privește afișarea salariilor sunt: retailul, serviciile, turismul, transportul/logistica, industria alimentară și construcțiile.

Potrivit datelor furnizate de Salario, platforma de comparație a salariilor dezvoltată de eJobs, în aceste domenii, media salariilor nete la nivel național variază între 3.700 și 5.000 de lei. Astfel, în turism, angajații au o medie salarială netă de 3.700 de lei lunar, în industria alimentară este de 3.800 de lei, iar în retail este de 4.000 de lei.

În plus, 4.300 de lei este salariul mediu net pentru angajaţii din servicii, 4.400 pentru cei din transport/logistică, 4.000 pentru transport/distribuţie şi 5.000 de lei pentru salariaţii din construcţii.

Consiliul European a adoptat recent noi reguli privind transparența salarială, iar statele membre, inclusiv România, au trei ani pentru a le implementa. Obiectivul principal al acestor reglementări este să combată discriminarea salarială între femei și bărbați, notează Hacking Work.

În conformitate cu noile prevederi, companiile din Uniunea Europeană sunt obligate să ofere informații transparente despre salarii și să ia măsuri în cazul în care diferența de plată între sexe depășește 5%. Această schimbare afectează atât sectorul public, cât și pe cel privat. La nivel european, femeile câștigă în medie cu 13% mai puțin decât bărbații care desfășoară aceeași muncă. Într-o notă surprinzătoare, România se remarcă pozitiv în ceea ce privește această problemă, înregistrând o diferență de salarizare între sexe mai mică, de doar 3,6%, conform datelor din 2021.

Citește și: Salariile la Kaufland, aproape ca ale unui debutant în IT. Retailerul face angajări pe aceste posturi

Tags: