- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dorinel Umbrărescu, „răpus” de o companie străină, controversată. Ce s-a întâmplat la licitația pentru Autostrada Bucureștiului

22 Mar, 14:43 • Stefan Simion
Pericol pentru Dorinel Umbrărescu: un controversat constructor a câștigat contractul pentru realizarea lotului 1 din Autostrada București. Asocierea italo-română Pizzarotti se va ocupa de lucrările de pe secțiunea de nord al drumului prin care MT și CNAIR promite fluidizarea traficului din Capitală. 
Dorinel Umbrărescu, „răpus de o companie străină, controversată. Ce s-a întâmplat la licitația pentru Autostrada Bucureștiului

La aproape patru ani de la lansarea licitației, a fost stabilit în cele din urmă constructorul pentru contractul în valoare de peste 800 de milioane de lei. Mai precis, este vorba despre șantierul care va fi deschis între A1 – Joița și DN 1 Corbeanca. Ultimul pas până la începerea lucrărilor, deci semnarea contractului cu Pizzarotti, ar putea fi făcut în următoarele zece zile, dacă nu se depun noi contestații.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a făcut miercuri, 22 martie, anunțul despre stadiul birocratic al Autostrăzii de Centură, zona de nord.

„Ultimul din cele 7 Loturi ale A0 (100,7 km) este la un pas de a avea constructor desemnat ! Comisia de evaluare a CNAIR a reconfirmat astăzi pentru contractul de proiectare și execuție a lucrărilor Lotului 1 din A0 Nord același câștigător, respectiv o Asociere româno – italiană. Valoarea lucrărilor pentru proiectarea și construcția Lotului 1 (17,5 km) este de 815 milioane lei, fără TVA.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene, iar durata contractului este de 34 de luni: 12 luni – proiectare și 22 luni- perioada de execuție a lucrărilor. Traseul acestui Lot se desfășoară pe teritoriul județului Ilfov între DJ 601A (Dragomirești Vale – Bâcu) și DN 1, în dreptul localității Corbeanca. Dacă nu vor fi depuse noi contestații la actualul rezultat contractul va putea fi semnat în scurt timp”, a transmis oficialul Guvernului.

 

Cine sunt constructorii care au depus oferte pentru lotul 1 din Autostrada Bucureștiului

 

Constructorii care au depus oferte pentru lotul 1 sunt: Aktor, Ictaș, Intrakat, China RailWay, Sinohydro, Nurol, Mapa, Pizzarotti, Kalyon, UMB – compania lui Dorinel Umbrărescu și Erbașu.

„În cadrul contractului sunt prevăzute 10 structuri dintre care 2 pasaje de o complexitate tehnică ridicată, având o lungime de 733 m (pasaj pe Autostrada de Centură peste CF101 București – Pitești DN7) și respectiv 650 m (pasaj pe Autostrada de Centură peste râul Colentina, CF 300 București – Ploiești și CF Mogoșoaia – Buftea)”, a transmis și CNAIR.

Autostrada București – A0 are o lungime de 100 de kilometri. Pe semi inelul sudic toate cele trei loturi sunt în șantier, cel mai avansat este lotul 2 DN 5 – DN 6 (Alsim Alarko). Pe jumătatea de nord UMB ar urma să finalizeze 19 kilometri aferenți lotului 2 până la sfârșitul anului. Loturile 3 și 4 sunt în etapa de proiectare.

Pizzarotti a adus la pachet o mulțime de probleme, avertizează CNAIR. În februarie, o bucată de peste zece metri din Autostrada Sebeș – Turda (A10) s-a rupt, la propriu, din cauza unei alunecări de teren masive, care a îndepărtat parapetul metalic și gardul de protecție de la marginea drumului. Pe șantierul respectiv a lucrat Pizzarotti, care a terminat lucrările cu întârziere. În urma evenimentului rușinos, CNAIR a tras un semnal de alarmă cu privire la „seriozitatea” italienilor.

„Aceeași firmă lucrează și pe lotul 1 Ploiești – Buzău (A7). Și tocmai pentru că ‘performanțele’ de pe Sebeș – Turda 1 îi recomandă, suntem foarte atenți la cum lucrează pe acest lot al A7″, a precizat CNAIR, pentru România TV.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult