- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Drept la pensie mai devreme pentru o nouă categorie de români

25 Mar, 20:55 • Bumbeneci Diana
Mai mulți români vor putea ieși la pensie mai devreme și cu bani destul de mulți. Guvernul a dat undă verde noului proiect.
Drept la pensie mai devreme pentru o nouă categorie de români

O nouă categorie de români va avea dreptul la pensie! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a semnat acordul oficial.

Drept la pensie pentru o categorie de români

Este vorba despre acele persoane care au acumulat perioade de lucru și au contribuit la sistemul de pensii atât în România, cât și în Statele Unite. Acum, acești români se vor putea bucura de cumularea acestor perioade.

În acest context, Ministrul Muncii Marius Budăi și ambasadorul SUA în România Kathleen Kavalec au semnat un acord cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat.

Ai mai putea citi și: Vor fi obligați românii să renunțe la carne și să consume doar insecte? Petre Daea a răbufnit! „Saturi stomacul cu ceea ce îi este necesar”

Pensie
Pensie

Conform unui comunicat transmis de reprezentanții Ministerului Muncii, documentul permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată„, mai anunță oficialii.

Proiectul legislativ face referire chiar și la stabilirea legislației aplicabile pentru evitarea dublei contribuții de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale.

Cât despre detașarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state, documentul prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați și clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât și angajatorii.

După semnare, acordul urmează să fie ratificat prin lege de Parlamentul României, mai anunță sursa citată.

Citește și: Alertă pe piața alimentară din România! Prețul urzicilor, mai ridicat decât prețul pentru carnea de pui sau chiar de porc

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult