- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Durata vieții profesionale, o problemă în România. Țara ocupă ultimul loc în Europa

13 Oct, 21:49 • Bumbeneci Diana
Durata vieții profesionale duce România în coada clasamentului, la nivelul Europei. Iată cine sunt cei care muncesc cel mai mult, conform datelor Eurostat.
Durata vieții profesionale, o problemă în România. Țara ocupă ultimul loc în Europa

Conform datelor Eurostat, România a coborât pe ultimul loc în Uniunea Europeană după durata vieții profesionale. Acum un an, țara era mai sus în clasamentul indicat.

Durata vieții profesionale duce România în coada clasamentului

Acest indicator face referire la cât timp o persoană care are în prezent 15 ani va fi activă pe piața muncii în timpul vieții sale, pentru o anumită țară și an. În situația țării noastre, dacă în anul 2000 un tânăr rămânea activ 36 de ani, în 2021 acesta urma să fie activ doar 31.3 ani.

La nivel european, cei care muncesc cel mai mult sunt islandezii, cu Turcia are cel mai mic indicator- 29 de ani, la polul opus fiind Islanda, cu 44.6 de ani de viață profesională activă, urmați de olandezi și elvețieni, cu câte 42,5 ani fiecare, scrie Hotnews.ro.

Durata vieții profesionale, o problemă în România. Țara ocupă ultimul loc în Europa
Durata vieții profesionale, o problemă în România. Țara ocupă ultimul loc în Europa

Citește și: Criza duce la decizii inedite. Fabrica de Zahăr de la Luduș, salvată de fermieri. Cultivatorii de sfeclă au încheiat un acord istoric

Analiza datelor în funcție de cifrele furnizate în funcție de sex, bărbații români sunt pe penultimul loc, cu 35 de ani de viață profesională, doar bulgarii muncind mai puțin (34.6 ani) La femei suntem de asemenea pe penultimul loc (27,4 ani), româncele devansându-le pe italience, cu 26,9 ani.

Cu toate acestea însă, analizând datele complete, se pare că rămânem pe ultimul loc, în timp ce pe penultimul loc se află Italia, iar pe antepenultimul loc sunt grecii. În anul 2000, Românii erau pe locul al 7-lea în Europa ca durată a vieții profesionale, foarte aproape de elvețieni și de țările nordice. Pe parcursul ultimilor ani, acest interval al vieții active a scăzut tot mai mult, iar dacă în 2020 eram pe locul al 8-lea de la coada Europei, acum ne-am poziționat pe ultimul loc.

Mai poți citi și: Cine este Ana Botin, prima femeie care va ocupa postul de președinte al principalului grup de lobby al sectorului financiar

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult