- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

E lege! Noi obligații pentru CNAIR și administratorii drumurilor. Unde trebuie să aplice marcaje rutiere rezonatoare

20 Mar, 14:43 • Fundeanu Madalina
CNAIR și administratorii drumurilor, obligați să aplice marcaje rezonatoare la intrarea în localități, la trecerile de pietoni și de cale ferată. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial.
E lege! Noi obligații pentru CNAIR și administratorii drumurilor. Unde trebuie să aplice marcaje rutiere rezonatoare

Compania de Drumuri, consiliile județene și primăriile care administrează infrastructura rutieră sunt acum obligate să aplice marcaje rezonatoare la intrările în localități, la trecerile de pietoni și la trecerile de cale ferată, potrivit unei Legi care a fost publicată marți, 19 martie 2024 în Monitorul Oficial, relatează Economedia.

S-au făcut mai multe modificări ale Codului Rutier, OUG 195/2002 care impun responsabilități și obligații ale instituțiilor care administrează drumurile pentru a crește siguranța rutieră.

CNAIR și administratorii drumurilor, obligați să aplice marcaje rezonatoare la intrarea în localități, la trecerile de pietoni și de cale ferată

„Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

Persoanele responsabile, prevăzute la alin. (1), au următoarele obligații:
a) să asigure instalarea, întreținerea și verificarea semnalizării rutiere, în conformitate cu standardele în vigoare;

b) să instaleze indicatoare rutiere și alte mijloace de semnalizare rutieră sau dispozitive speciale pe drumurile publice din localitatea aflată în zona de administrare, inclusiv cele de intrare și ieșire, cu aceste semnificații;

c) să aplice/să instaleze, să întrețină și să verifice calitatea mijloacelor de semnalizare rutiere, în conformitate cu standardele în vigoare.

Administratorul drumului public, conform competențelor ce îi revin, cu avizul poliției rutiere, este obligat să aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, înainte de intrarea în localitate, de trecerea pentru pietoni și de trecerea la nivel cu o cale ferată, marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum și marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente, în cazurile prevăzute de reglementările în vigoare.”

Citește și: Primul lot de pe Autostrada Moldovei a ajuns la 50% execuție. Sunt șanse mari ca termenul din octombrie să fie respectat

Marcaje rezonatoare
Marcaje rezonatoare

Polițiștii sunt obligați să menționeze cum e semnalizarea rutieră în rapoartele accidentelor de circulație.

„În cazul accidentelor de circulație din care a rezultat decesul sau, după caz, vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, polițistul învestit cu cercetarea la locul faptei este obligat:

a) să menționeze în actele de constatare existența ori inexistența modului de semnalizare rutieră și calitatea acesteia;

b) să înregistreze prin foto și video existența sau inexistența semnalizării rutiere ori vicii ale acesteia.
În cazul accidentelor din care au rezultat numai pagube materiale, aceste obligații se îndeplinesc de polițistul învestit cu soluționarea acestora, numai dacă cel puțin una dintre persoanele implicate solicită constatarea inexistenței semnalizării ori vicii ale acesteia.”

Vezi și: Schema de ajutor privind acordarea de granturi în industria prelucrătoare continuă și în 2024. Buget: 447 milioane de euro