- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

E oficial! Compensarea la carburanți este anulată! Nicolae Ciucă oferă explicații

28 Dec, 14:17 • Cornel Ghimeșan
Executivul nu va prelungi mecanismul de compensare a prețurilor la benzină și motorină cu 50 de bani pe litru de la 1 ianuarie. Premierul Nicolae Ciucă a subliniat faptul că este doar o măsură de suspendare.
E oficial! Compensarea la carburanți este anulată! Nicolae Ciucă oferă explicații

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, despre compensarea preţului la carburanţi, că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona . Şeful Executivului a ţinut să precizeze că este doar o măsură de suspendare, guvernul fiind pregătit să o aplice din nou dacă preţurile depăşesc puterea de cumpărare a cetăţenilor.

Citește și: România ar putea fi votată separat de Bulgaria, în viitoarea ședință dedicată aderării la Schengen. Ciucă: „Vom continua toate demersurile”

Nicolae Ciucă susține că s-ar putea reveni la compensare dacă situația o cere

Premierul a spus despre compensarea preţului la carburanţi că ”dacă iniţial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată, la sfârşitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, preţul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fie fost decisă la nivelul Guvernului”.

„Trebuie să anunţăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona. În schimb, este doar o măsură de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca în măsura în care preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare şi de susţinere la nivelul cetăţenilor, să fim pregătiţi să o aplicăm din nou”, a mai spus Nicolae Ciucă.

E oficial! Compensarea la carburanți este anulată! Nicolae Ciucă oferă explicații
E oficial! Compensarea la carburanți este anulată! Nicolae Ciucă oferă explicații

Totuși, această măsura va fi însă parțial compensată de o scădere a accizelor la carburanți. În 20 decembrie, a fost aprobată o lege (370/2022) care modifică Codul Fiscal și care instituie, pentru anul 2023, noi niveluri ale accizelor la benzină și motorină, mai mici decât cele actuale.

Noile niveluri, aplicabile pentru anul 2023, sunt de 1.656  de lei pentru 1.000 de litri, la benzină, și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri, la motorină, potrivit legii de mai sus. Accizele în vigoare acum, până la finalul anului, sunt de 1.893 de lei pentru 1.000 de litri la benzină și 1.735 de lei petru 1.000 de litri la motorină. Numerele sunt rotunjite.

Alte articole: Premierul Nicolae Ciucă anunță că aproape toate ministerele au bugete mai mari în 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult