- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sistemul e-SIGUR implementat în România. Camere video și radare fixate pe drumurile publice. Șoferii riscă să fie amendați dacă nu respectă regulile

24 Oct, 13:40 • Bocioacă Bianca
Conform unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în România va fi introdus sistemul e-SIGUR de supraveghere a traficului rutier.
Sistemul e-SIGUR implementat în România. Camere video și radare fixate pe drumurile publice. Șoferii riscă să fie amendați dacă nu respectă regulile

Proiectul de lege are ca scop monitorizarea respectării celor mai importante reguli de circulație prin sistemul e-SIGUR, care va semnala încălcarea acestora. În acest caz, șoferii vinovați vor primi amenda direct acasă.

Cu ajutorul noului sistem, autoritățile vor putea afla imediat dacă un șofer a depășit limita de viteză legală, dacă a trecut pe roșu la semafor, dacă a respectat regulile de la trecerile peste calea ferată sau dacă mașina are rovinietă.

Sistemul e-SIGUR va emite un semnal atunci când sesizează comportamentul agresiv al unui conducător în trafic. Totodată, acesta va emite o alarmă și dacă pe drumurile publice se află o mașină care are interdicție de circulație sau dacă șoferul are permisul suspendat.

Citește și: Românii devin fani ai vehiculelor electrice. Câți vor avea astfel de mașini până la sfârșitul anului, conform unui studiu

Cum funcționează sistemul e-SIGUR

Sistemul va fi compus dintr-o rețea de camere video și radare fixe. Ele vor fi anunțate prin instalarea indicatoarelor poziționate astfel:

  • între 50 de metri și 100 de metri pentru cele amplasate în localități,
  • între 50 de metri și 100 de metri pentru cele amplasate în afara localităților;
  • între 500 de metri și 1.000 de metri pentru cele amplasate pe autostrăzi

Proiectul de lege va modifica Codul Rutier, astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit în formă electronica cu ajutorul unor platforme informatice destinate furnizării de astfel de servicii, conform evz.ro.

Sistemul e-SIGUR va începe să funcționeze abia după doi ani de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, după ce acesta va fi votat în Parlament.

Inițiatorii proiectului susțin că este cea mai bună soluție pentru a reduce numărul de accidente și de a-i face pe șoferi să respecte regulile.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese provocate în urma accidentelor rutiere. Conform unui comunicat al Comisiei Europene, România a avut 93 de victime la un milion de cetățeni, îm 2021. Bulgaria și Croația se află pe următoatele locuri.

În 2021, la noi în țară au avut loc 2.586 de accidente grave, care au dus la moartea a 932 de persoane, iar alte 2.004 au fost grav rănite. Principalele cauze ale producerii unei astfel de tragedii de pe drumurile din România sunt viteza excesivă și indisciplina pietonilor, urmate de neatenția la volan, vorbitul la telefon, infrastructura slab dezvoltată, dar și alcoolul sau oboseala.

Citește și: Lemn furat cu TIR-ul in județul Neamț! Poliția a confiscat pe loc utilajul de zeci de mii de euro! Șoferul avea doar 27 de ani!