- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elevii care învață în altă localitate vor primi mai mulți bani de transport. Guvernul a luat o nouă decizie

23 Sep, 10:52 • Bumbeneci Diana
Guvernul are în plan să ofere mai mult sprijin elevilor din România, cu precădere celor care studiază în altă localitate față de cea de domiciliu. Ministerul Educației și reprezentanții elevilor, ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, ai Asociației Comunelor din România, ai Avocatului Poporului și ai societății civile au aprobat majorarea sumei alocate pentru transport.
Elevii care învață în altă localitate vor primi mai mulți bani de transport. Guvernul a luat o nouă decizie

Elevii din România vor primi mai mulți bani. Este vorba despre cei care studiază la școli aflate în altă localitate. Ministerul Educației a făcut anunțul.

Elevii din România, sprijiniți să meargă cu transportul în comun

Ministerul Educației și reprezentanții elevilor, ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, ai Asociației Comunelor din România, ai Avocatului Poporului și ai societății civile au aprobat astăzi creșterea de patru ori a sumei acordate pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, informează Agerpres.

În urma dezbaterii publice a proiectului ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Legii Educației naționale nr. 1/2011 prin care se asigură cadrul legal pentru plata/decontarea transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, la care au participat reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai altor asociații ale elevilor, reprezentanți ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, ai Asociației Comunelor din România, ai Avocatului Poporului și ai societății civile, au fost agreate șapte propuneri de îmbunătățire a proiectului de act normativ”, a transmis astăzi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În acest sens, s-a aprobat creșterea de patru ori a sumei alocate de autorități pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. În acest sens, elevii vor putea să se descurce mai ușor cu plățile trsansportului.

„Pentru facilitățile de transport acordate elevilor, se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km, iar pentru distanțele ce depășesc 3 km suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru. În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport”, a explicat Cîmpeanu, într-o postare pe Facebook.

În cazul în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu reușește să acopere cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, din cauza practicării unor tarife excesive ajungând până la 30 lei/km/lună, față de alte situații în care tariful este de 3 lei/km/lună, diferența poate fi decontată din bugetele Consiliilor județene.

Conform declarațiilor ministrului, s-a mai dezbătut și aprobat ca majorarea cuantumului minim să poată fi făcută prin hotărâre a Guvernului pentru a asigura flexibilitate în funcție de evoluția situației economice și sociale. În acest sens, elevii vor avea mai mult sprijin.

Mai poți citi: Avertisment pentru clienții ING. „Există oameni care îți aruncă o momeală cu scopul…”

Elevii care învață în altă localitate vor primi mai mulți bani de transport. Guvernul a luat o nouă decizie
Elevii care învață în altă localitate vor primi mai mulți bani de transport. Guvernul a luat o nouă decizie

De altfel, în cadrul ultimelor discuții s-a mai dezbătut și aprobat și asigurarea unui cadru legal prin care să permită autorităților locale să susțină transportul specializat de tip curse școlare pentru deplasarea de la/până la unitatea de învățământ pentru toate nivelurile. Vor fi sprijiniți așadar toți elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal.

„Alocația forfetară este neimpozabilă și nu va fi luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau bursei de ajutor social. Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, atât pentru contravaloarea a patru călătorii dus-întors/lună, cât și pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale. Decontarea se face pe baza documentelor de transport”, a indicat ministrul Cîmpeanu.

Mai poți citi: Vremea se schimbă radical în România. ANM anunță ce temperaturi vor fi până pe 24 octombrie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult