- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este anunțul momentului pentru toți românii cu credite în lei. Banca Națională confirmă o nouă scădere ROBOR pe 8 august

08 Aug, 11:26 • Bumbeneci Diana
Românii care au credite în lei se bucură astăzi de o nouă scădere ROBOR. Banca Națională anunță noi schimbări.
Este anunțul momentului pentru toți românii cu credite în lei. Banca Națională confirmă o nouă scădere ROBOR pe 8 august

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut de la 6,42% la 6,40%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

Indicele ROBOR scade și în a doua zi a săptămânii

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 6,51% la 6,49%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

ROBOR
ROBOR

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,98% la 5,94%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

„ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci. ROBOR este mai mare decât ROBID, raportul lor urmând logica cererii și ofertei.

Ratele de referință ROBOR se stabilesc pentru opt scadențe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an. Pentru creditele acordate de bănci clienților nebancari (persoane fizice, societăți comerciale etc.) importante sunt în special ratele ROBOR pentru scadențele de 3 și 6 luni, care servesc drept referință pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile, în formatul ROBOR 3 luni + marjă, respectiv ROBOR 6 luni + marjă. (…)

ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR («calculul ROBOR»), în intervalul 10:45‐11:00, la care acestea sunt dispuse să plaseze depozite celorlalți participanți. Ratele ROBOR sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR, în calitate de organizator al calculului ROBOR, în acest scop”, notează Wikipedia.

Vezi și: Motorina se scumpește din nou! Ce prețuri au carburanții în România pe 8 august

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult