- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Evaluarea Națională și Bacalaureatul, o catastrofă pentru sistemul de educație din România. Se pierde peste jumătate din fiecare generație

11 Jul, 18:29 • Constantin Cristina
Examenele din acest an au fost un dezastru „ca la carte” pentru sistemul de educație din România. Deși au fost elevi care au promovat, un număr extrem de mare nici nu s-a înscris pentru a susține probele.
Evaluarea Națională și Bacalaureatul, o catastrofă pentru sistemul de educație din România. Se pierde peste jumătate din fiecare generație

Sistemul de educație din România devine o rușine tot mai mare. Rezultatele finale de la cele două examene importante din viața unui elev au scos în evidență multe cifre rușinoase, care au fost ascunse în ultimii ani, a transmis digi24.ro.

Citește și: Bacalaureat 2023. Anul acesta au fost cele mai puțin medii de 10, însă rata de promovare a fost una dintre cele mai ridicate

Din fiecare generație se pierde jumătate, deși au fost copii care merită să fie lăudați, deoarece au depus un real efort de a promova unele dintre cele mai importante examene din viață, mai mulți au absentat și sunt cifre îngrijorătoare.

Cifrele arată că din 221.000 de copii născuți în generația care a susținut săptămâna trecută examenul de Bacalaureat, doar 87.226 au promovat, însă problema vine aici: 100.000 din numărul total nu au ajuns să se înscrie.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul, o catastrofă pentru sistemul de educație din România. Se pierde peste jumătate din fiecare generație

Printr-o comparație, 100.000 de lucrători non-UE au fost aduși în fiecare an să presteze servicii pe teritoriul românesc, iar 100.000 de copii nu mai ajung să susțină BAC-ul. Mai mult, rata șomajului în rândul absolvenților învățământului scăzut şi mediu a fost de 14,2%, respectiv 5,2%. Rata şomajului a fost de doar 1,7% în cazul persoanelor cu studii superioare.

Cauza acestor cifre îngrijorătoare nu este lipsa resurselor, în ciuda faptului că, educație este subfinanțată, cu doar 6.834 de lei/an/elev costul standard.

Oana Toiu, deputat USR și membru în Biroul Național al USR, a vorbit despre situația elevilor în privința sistemului școlar.

„Sunt copii care au petrecut tot liceul sub egida „României Educate”, slogan de afiș, când în realitate nici naveta nu o aveau decontată integral. Anul trecut mi-a scris o profesoară din orașul meu natal, Târgoviște, că avea două surori dintr-un sat apropiat care veneau pe rând la liceu, pentru că nu își permiteau părinții mereu, din salariul minim, costul a patru bilete pe zi, iar în noile legi ale Educației ne-a fost refuzat amendamentul de plată a transportului de consiliul județean, a rămas că pun părinții bani și îi recuperează, dacă, cândva.”, a spus Oana Toiu.

Tot ea subliniază faptul că nu elevii sunt de vină pentru ce se întâmplă în sistemul de învățământ și că nu au legătură cu notele care s-au luat la examene, deoarece există 53 de licee, unde niciun elev nu a promovat.

educație
educație

„Situația nu dă semne de îmbunătățire, dacă nu facem reformele necesare să susținem fiecare copil în școală și unde familia nu are resurse și să adaptăm educația la o piață a muncii mult în viitor deja. Veștile nu sunt mai bune nici dacă ne uităm la cei care au dat evaluarea națională săptămâna trecută, ca să intre la licee unde se va preda la multe materii după manuale aprobate înainte ca ei să se fi născut (da, în 2004, când te conectai la internet prin cablu de telefon și noi nu eram în UE – ambele informații găsite rătăcite încă prin manuale),”, a mai adăugat deputatul USR.

Pe drumul spre Evaluarea Națională au fost pierduși peste 60.000 de copii, iar 15.500 care erau în clasa a 7-a, nu s-au prezentat la examen. Ministerul a găsit soluția în cazul acestor copii „fie nu au promovat clasa a VIII-a, fie nu doresc să susțină Evaluarea Națională”.

Când i-a pierdut pe drum? An de an. Din generația lor, 36.000 de copii nici măcar nu au ajuns să pună stiloul în mână la școală. Ei nu mai apar înscriși la clasa pregătitoare, deși nu toți sunt plecați din țară. Legea obligă autoritățile să se asigure cu familia că sunt înscriși și ajutați, dar ajutorul adesea e pe hârtie – de la ONG-uri sau de la oameni cu har care nu pot compensa mereu ceea ce nu face statul.

Uneori, când acești copii sunt găsiți, sunt prea măricei să se înscrie și ajung la a doua șansă cu adulții, seara, unde nu se fac grupe destule și nu se potrivește nicicum unor copii, mai ales dacă vorbim despre fete”, a menționat Toiu.

De asemenea, potrivit mai multor studii, cei care au absolvit școala au șanse mai mari la un viitor mai bun, la salarii mai mari și oportunități mai mari de angajare, conform sursei citate.

Alte articole: Bacalaureat 2023. S-au afișat rezultatele finale la examenul maturității după contestații. Rata de promovare este 75%

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Buna Vestire 2025. File de biban cu glazură de muștar – o rețetă delicioasă pentru zilele cu dezlegare la pește
Buna Vestire 2025. File de biban cu glazură de muștar – o rețetă delicioasă pentru zilele ...
Ultima vară de pace în Europa? Avertismente alarmante despre planurile lui Putin care ar schimba complet echilibrul puterii
Ultima vară de pace în Europa? Avertismente alarmante despre planurile lui Putin care ar schimba complet ...
Nicuşor Dan l-ar alege consilier pe Klaus Iohannis. Pe care  politician îl bârfeşte cel mai des VIDEO
Nicuşor Dan l-ar alege consilier pe Klaus Iohannis. Pe care  politician îl bârfeşte cel mai des ...
Este oficial: Wendy’s® ajunge în România
Este oficial: Wendy’s® ajunge în România
Horoscop 24 martie 2025: Zi tensionată pentru multe zodii. Cine trebuie să evite deciziile financiare riscante
Horoscop 24 martie 2025: Zi tensionată pentru multe zodii. Cine trebuie să evite deciziile financiare ...
NATO dă startul celui mai mare exercițiu naval din 2025
NATO dă startul celui mai mare exercițiu naval din 2025
Scandal AUR: George Simion, anchetat pentru listele de semnături după un denunț din interior
Scandal AUR: George Simion, anchetat pentru listele de semnături după un denunț din interior
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
Descoperirea uriaşă, o nouă sursă de energie ar putea să scadă facturile la electricitate
Descoperirea uriaşă, o nouă sursă de energie ar putea să scadă facturile la electricitate
Zodia cu noroc la bani în următorii 3 ani. Nativii vor da o lovitură neașteptată și câștiga sume impresionante
Zodia cu noroc la bani în următorii 3 ani. Nativii vor da o lovitură neașteptată și câștiga sume ...
Paște 2025. Cum va fi vremea în aprilie. Prognoza contrazice ”tradiția” meteo a sezonului!
Paște 2025. Cum va fi vremea în aprilie. Prognoza contrazice ”tradiția” meteo a sezonului!
Luminița Anghel, dezvăluiri șocante despre fiul adoptiv, David Pușcaș: „Mi-a fost frică să nu-i pună perna pe față. Am trăit un coșmar”
Luminița Anghel, dezvăluiri șocante despre fiul adoptiv, David Pușcaș: „Mi-a fost frică să ...
Inflaţia ridicată riscă să ducă România în recesiune în 2025. Economiştii cer românilor să pună bani la saltea: „Vin vremuri grele!”
Inflaţia ridicată riscă să ducă România în recesiune în 2025. Economiştii cer românilor să ...
Cât câștigă un spălător de vase la restaurantul lui Dani Oțil. Prezentatorul oferă salarii generoase: „Știu că poate pare banal”
Cât câștigă un spălător de vase la restaurantul lui Dani Oțil. Prezentatorul oferă salarii generoase: ...
Papa Francisc a fost externat după 5 săptămâni de stat în spital. Mesajul pe care l-a transmis: „Cer să tacă imediat armele. M-a îndurerat foarte tare”
Papa Francisc a fost externat după 5 săptămâni de stat în spital. Mesajul pe care l-a transmis: ...
Anunț pentru toți clienții Raiffeisen Bank. Schimbarea este majoră: „Dacă e cazul să depui declarația”
Anunț pentru toți clienții Raiffeisen Bank. Schimbarea este majoră: „Dacă e cazul să depui ...
Ai moneda asta în casă? Îți iei mașină dacă o vinzi!
Ai moneda asta în casă? Îți iei mașină dacă o vinzi!
Un tânăr de 20 de ani din Bihor a dat lovitura cu o afacere inedită. Vlad Bidilean câștigă acum zeci de mii de euro: „E o specie foarte rară”
Un tânăr de 20 de ani din Bihor a dat lovitura cu o afacere inedită. Vlad Bidilean câștigă acum ...